Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Martin Jonols Malin Stehn

Cecilia Nelson läser två böcker i helt olika divisioner, om fotboll och tjejer.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok Bok

Bok

Bok

Martin Jonols

Malin Stehn

Biljana är bäst!

Lundeby IK – En oväntad räddning

Rabén & Sjögren

Illustrationer: Catharina Nygård

Opal

Lika givet som att hästböcker framför allt riktat sig till flickor, lika uppenbart har berättelser i fotbollsmiljö haft killar som främsta målgrupp. I takt med att alltfler tjejer upptäcker denna bollsports tjusning håller den senare genren dock på att få ett öppnare tilltal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Malin Stehn väljer visserligen att låta sin mellanåldersbok Lundeby IK – En oväntad räddning handla om ett pojklag, men det avgörande nyförvärvet – som innebär att man kan spela årets viktigaste match med hedern i behåll – är en målvaktstalang vid namn Fredrika Ljungberg. Hennes uppdykande i killgruppen både bekräftar och utmanar kvardröjande fördomar.

Om Stehns historia bidrar till en viss medvetandehöjning har den mindre att erbjuda vad det gäller personkaraktäristik och gestaltning. Då spelar Martin Jonols Biljana är bäst! i en helt annan division. Denna barnboksdebut bygger på radioföljetongen Biljanas värld som sändes för ett par år sedan i Unga Radioteatern och i P4 i våras.

Berättelsen om fotbollsbegåvade 12-åringen Biljana i den fiktiva Stockholmsförorten Östmora är en fröjd att läsa oavsett om man är intresserad av sporten i fråga eller inte. Hennes kämpande på plan speglar den kraftmätning livet i stort utsätter henne för: rasismen i olika förklädnader, pappan som drömmer om huset i Serbien som aldrig blir färdigbyggt och som bränner ut sig på att köra nattaxi, och svårigheterna att sätta gränser i relationen med en illojal kompis.

Jonols språk är ungt och fullt av överraskande bilder. Den lite truliga humorn, som speglar flickans livssyn, bryter sig ibland loss och då kan det bli hysteriskt roligt. Slutet är öppet, vilket förhoppningsvis är ett tecken på att fortsättning följer.