Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Martin Jonols | Biljana är inte kär!

Bruksromaner från en förvirrad tillvaro. Ingrid P Bosseldal har läst två böcker som utspelar sig i gränslandet mellan barn och tonår. Det går att högläsa ur Martin Jonols tredje bok om Biljana – Biljana är inte kär – också för nyblivna trettonåringar. Inte hela, kanske. Men väl valda stycken. Som när Biljana äter frukost ihop med sin pappa och vill vara snäll men blir tokig av hur löjligt pappan sjunger, hur han mumsar på sin smörgås, hur han dräller smulor på golvet och hur han fetflåsar när han försöker andas. Eller som när mamma stryker Biljana över håret , frågar hur det är och – trots att Biljana bett om att få sura ifred – ändå måste säga att om Biljana vill prata om till exempel killar, så finns mamman alltid där. Biljanas inre monolog – där hon konstaterar att hon faktiskt hellre skulle prata med deras tokiga magister Levelius hund än mamma – får det att rycka glatt i mungiporna.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Böcker

Böcker

Martin Jonols | Biljana är inte kär!

Rabén & Sjögren

Ingrid Olsson | Långtifrån liten

Rabén & Sjögren

Att läsa ungdomsromaner om barn i ungefär ens egna barns ålder kan fungera som terapi. Det där som får en själv att se ut som en ledsen hund, blir en erfarenhet att dela med andra föräldrar. Och det där barnen kallsinnigt öser över en, är inte bara något som pågår i det egna köket, utan uppenbarligen också i andras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det är förstås inte vi föräldrar som är de tänkta läsarna för böcker som Biljana är inte kär eller Ingrid Olssons Långtifrån liten – utan unga i samma ålder som huvudpersonerna Biljana, Linnéa och deras kompisar. Det vill säga flickor – och kanske pojkar? – i elva-tolvårsåldern, balanserande på den där randen mellan barn och tonåring, liten och stor, som skär rakt igenom en förvirrad tillvaro där man ena dagen leker med sin bästis och nästa dag hänger med polarna i centrum.

Det är helt klart en sorts bruksromaner också för den unga läsaren, ett igenkännande möte med andra som också vacklar omkring i identiteten. Både Ingrid Olssons Linnéa och Martin Jonols Biljana drabbas av att forna bästisarna börjar hänga med andra, mer coola tjejer (och högstadiekillar). Och själva har de att ta ställning till vem och vad de vill vara i den här processen – och vad föräldrarna tillåter dem. Båda romanerna fyller sin funktion, men skildringen av starka Biljana är helt klart roligast.

Bild - 1
Bild - 2
Mest läst