Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Utöver att sommarprata och tävla i Sydafrika ska Martha Ehlin njuta av sommaren. "Jag ska bara försöka vara, åka upp til Ö-vik där jag är uppvuxen och umgås. Ha en svensk sommar, med jordgubbar och allt som hör till."

Martha Ehlin är lyssnarnas sommarvärd

Trettio år gammal drabbades Martha Ehlin av cancer i bukspottskörteln. Fem år och fem organtransplantationer senare berättar göteborgaren om sina erfarenheter som lyssnarnas värd i Sommar i P1.

Martha Ehlin är född och uppvuxen i Örnsköldsvik men bor numera i Göteborg. Hon har just blivit utsedd till lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1 [http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2071] bland över 300 sökande.

I sitt sommarprogram kommer hon att tala om livet efter den dödsdom hon fick för fem år sedan. Då var hon trettio år och fick beskedet cancer i bukspottskörteln. Flera vitala organ angreps och hon tvingades till en snudd på världsunik femfaldig tranplantation.

- Jag hanterade det genom att lita på sjukvården, som jag tycker är fantastisk, säger Martha Ehlin.

Engagemanget från familjen och andra närstående var också avgörande för "man kan inte gå igenom en sådan resa utan stöd".

Ehlin låg på intensiven i fyra månader och blev allt svagare. När det var som allra svartast ut kom hennes far på besök och frågade vad hon ville göra just då. Hon ville gå ut, lägga sig i gräset och få känna sig mänsklig för en stund, känna sig som en del av naturen som betyder mycket för henne.

Infektionskänslig och uppkopplad till en mängd maskiner tedde det sig omöjligt.

- Men till slut körde de ut mig på en liten gräsplätt och jag minns hur jag blev nedlagd på gråset och tittade upp på augustihimlens sol. Då såddes ett frö att jag vill ta mig vidare.

Sedan började nästa rehabiliteringsfas och hon fick på något sätt nys om World Transplant Games [http://www.wtgf.org/], världsmästerskap för tranplanterade, och kände att hon ville delta på ett eller annat sätt.

Två år senare gick spelen av stapeln i Sverige och Martha Ehlin var med ibland annat längd- och höjdhopp. Och tog fem guldmedaljer.

- Nu i juli ställer jag upp igen, när spelen går i Sydafrika. Det ser jag också fram emot.

Innan dess är hon alltså värd för Sommar i P1 17 juli. Utifrån sin historia hoppas hon inspirera och förmedla hopp till lyssnarna och ta upp frågan om organdonation.

- Jag är ett levande bevis på att organdonationer räddar liv och jag vill berätta hur fantastiskt det är att jag lever.

När hon själv stod på väntelista hade hon inte funderat närmare på det där med organdonationer, visste inte så mycket om hur det funkade.

Tidigare arbetade Martha Ehlin som idrott- och svensklärare men numera är hon engagerad i organistionen MOD – Mer organdonation [http://merorgandonation.se/] som försöker hjälpa folk att ta ställning.

Hon menar att det är viktigt att stanna upp och reflektera över sin situation och vart man är på väg.

- Jag vill sätta ihop ett program som är genuint, som är jag, sedan var det hamnar kan jag inte riktigt ta ansvar för men jag hoppas att det landar hos dem som lyssnar. Jag tvingades ju att stanna upp men genom att lyssna på mitt program kanske man redan där stannat upp. Genom den historia jag berättar kanske man kan fundera över sitt eget liv.

.

.

Övriga sommarvärdar presenteras onsdag 29 maj. Sommar i P1 börjar sändas på midsommardagen.

.

.

Lyssna på Martha Ehlins bidrag till lyssnarnas sommarvärd här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5541672

.

SR: Martha Ehlins bidrag till lyssnarnas sommarvärd

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=10,0,0,0" width="475" height="77" id="srembeddedplayer" align="middle"><param name="allowFullScreen" value="false" /><param name="movie" value="http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8" /><param name="quality" value="high" /><param name="flashvars" value="playlist=http%3a%2f%2fsverigesradio.se%2fapi%2fradio%2fradio.aspx%3ftype%3ddb%26id%3d4547715%26codingformat%3d.m4a%26metafile%3dasx%26preview%3ddb%26isembedplayer%3dtrue&flashSmal=true" /><object name="flash" data="http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8" width="475" height="77" type="application/x-shockwave-flash"><param name="allowFullScreen" value="false" /><param name="movie" value="http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8" /><param name="quality" value="high" /><param name="flashvars" value="playlist=http%3a%2f%2fsverigesradio.se%2fapi%2fradio%2fradio.aspx%3ftype%3ddb%26id%3d4547715%26codingformat%3d.m4a%26metafile%3dasx%26preview%3ddb%26isembedplayer%3dtrue&flashSmal=true" /><param name="pluginurl" value="http://get.adobe.com/se/flashplayer/" /><a href="http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/4547715.m4a">Lyssna: 8. Transplanterad - Martha Ehlin</a></object></object>

Mest läst