Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Marknadshyror inte rätt väg att gå

Det går att öka bostadsbyggandet utan att chockhöja hyror eller tvinga tusentals människor in i fattigdom med marknadshyror, skriver Philip Botström och Ola Palmgren, SSU.

Regeringen och oppositionen har samlats för att samtala om bostadspolitiken. Det är välkommet. Nu krävs ett tydligt ställningstagande från regeringspartierna om att inte rucka på principen att hyrorna ska förhandlas mellan marknadens parter. Regeringen behöver säga nej till de borgerligas förslag om marknadshyror.

Det är inte konstigt att starka branschintressen förespråkar fri hyressättning. De gynnas av att kunna ta ut dramatiskt högre hyror. Att vissa partier förespråkar marknadshyror är däremot anmärkningsvärt. De borgerliga partierna hävdar att branschens argument är allmängiltiga. Det stämmer dock inte. Ofta beskrivs dagens system som en hyresreglering, vilket är fel. Sedan 1968 har Sverige ett bruksvärdessystem, där parterna på marknaden förhandlar hyrorna. Varken stat eller kommun bestämmer alltså hyrorna i Sverige.

Att hyresgästerna och fastighetsägarna förhandlar hyrorna är rimligt. Det betyder inte att systemet i alla tider och på alla platser fungerar fläckfritt. Däremot skulle marknadshyror slå hårt mot vanligt folk och tvinga många att flytta. Den bilden delades också av tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD), som pekade på de ”svåra sociala konsekvenser” som skulle uppstå om Sverige införde marknadshyror.

Leder till bidragssamhälle

Förespråkare för marknadshyror menar att detta kan kompenseras genom höjda bostadsbidrag. Men även om bostadsbidraget behöver höjas så kan målsättningen inte vara att införa ett system som tvingar staten att kraftigt öka antalet personer som är beroende av bostadsbidrag. Det hoppas vi att finansminister Magdalena Andersson (S) inser.

Om fastighetsägare får göra som de vill kommer byggandet öka, hävdar de som vill se marknadshyror. Att de borgerliga partierna tror att förbättringar alltid måste ske genom att man först försämrar något är tydligt. Men det går att öka bostadsbyggandet utan att chockhöja hyror eller tvinga tusentals människor in i fattigdom. Precis som det går att sänka arbetslösheten utan att sänka människors löner.

Bostadsfrågan behöver bli en bärande del i regeringens jämlikhetsprojekt för Sverige. Marknadshyror är inte rätt väg, även om starka branschintressen påstår det. Det går säkert att skruva på bruksvärdessystemet för att förbättra det, men principen att marknadens parter förhandlar hyror inom bruksvärdessystemet behöver stå fast. Sveriges unga behöver inte chockhöjda hyror, vi behöver fler bostäder. Det förväntar vi oss att regeringen står upp för.

Philip Botström

förbundsordförande, SSU

Ola Palmgren

bostadspolitisk talesperson, SSU

Bild - 2
Philip Botström, förbundsordförande, SSUOla Palmgren, bostadspolitisk talesperson, SSU
Bild - 3
Mest läst