Staden får enligt Jonas Ransgård information från Säpo om ett nytt hot sedan IS har ändrat strategi när det gäller tillresta terrorkrigare.
Staden får enligt Jonas Ransgård information från Säpo om ett nytt hot sedan IS har ändrat strategi när det gäller tillresta terrorkrigare.

Marina Johansson (S) missnöjd med GP-bilden av Göteborg

ANNONS
|

Jonas Ransgård, moderaternas gruppledare i Göteborg, tycker att stadens arbete mot våldsbejakande extremism går för långsamt.

- Det är en alldeles för avvaktande hållning att vänta på att den nationella samordnaren ska bli klar med sitt arbete nästa sommar för att Göteborg ska kunna göra sin handlingsplan. Kunskapsinhämtning och information är bra men nu krävs handling.

Han är förvånad över att Anneli Hulthén (S) i måndagens GP förklarade att hon inte hade hört att Göteborg inväntar den nationella planen.

- Detta har sagts från de rödgröna flera gånger, till exempel på senaste fullmäktige. Det är varken okänt eller acceptabelt, säger Jonas Ransgård.

ANNONS

Marina Johansson (S) kommunalråd med ansvar för sociala frågor känner inte igen bilden av att Göteborg skulle vara lamslaget när det gäller arbetet mot våldsbejakande extremism. Hon menar att staden gör och har gjort ett omfattande arbete.

Det är drygt 1,5 år sedan förvaltningen fick uppdraget om en handlingsplan. Varför är den inte klar?

- Frågan är förhållandevis ny för oss, men vi har gjort jättemycket. Vi har gjort flera utbildningsinsatser och vi var först med att inrätta samordnarfunktionen. Vi har kommit ganska långt, men behöver göra mera.

Rektorer och föreningar efterlyser en plan. Varför är inte den klar?

- Vi har fokuserat på att göra saker i verksamheterna och inte riktigt så mycket på att ta fram en fin plan.

Skyndar ni på arbetet?

- Absolut, direktören har fått uppdraget att ta fram en handlingsplan så snart som möjligt. Om det behövs får vi sedan justera den.

När kommer den?

- Det är lite svårt att säga, så fort som möjligt. Vi har redan rätt mycket underlag och så får vi fylla på det som behövs.

Marina Johansson nämner också att Göteborg, tillsammans med Stockholm, Borlänge och Örebro, kommer att bli pilotkommun som inrättar så kallade kunskapshus mot extremism. Projektet drivs av den nationella samordnaren Mona Sahlin.

ANNONS

På en punkt är Jonas Ransgård och Marina Johansson överens: nämligen i bilden av att misslyckad skolgång och känslan av utanförskap ökar risken för rekrytering till våldsbejakande grupper.

- Även om det undantagsvis finns högutbildade som söker sig till IS är den dominerande bilden att det är samma rekryteringsgrund som för kriminella gäng, säger Jonas Ransgård.

Han berättar att staden får information från Säpo om ett nytt hot sedan IS har ändrat strategi när det gäller tillresta terrorkrigare.

- Nu kommer relativt få tillbaka från strider i Syrien. IS betraktar dem som återvänder som desertörer och de dödas. Det är också svårare att åka. Vår stora utmaning är dem som inte kommer iväg och som kanske frestas att utföra aktioner här hemma i stället.

M har föreslagit att Säpo ska kunna berätta för socialtjänsten om vilka som är i riskzonen. I dag har staden regelbundna möten med polisen och Säpo, men den information som då delas är på en mer övergripande nivå.

Marina Johansson säger att attackerna i Paris och Beirut visar att ingen går säker.

- Vi ska inte räkna med att vara skonade. De händelserna och den i Trollhättan visar att sånt här kan hända i varenda kommun.

ANNONS

I dag kommer de Göteborgs stad att hålla en pressträff, där bland andra Marina Johansson medverkar, om stadens arbete mot våldsbejakande extremism. Det hålls också en temadag i ämnet.

ANNONS