Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Maria Primatšenkos "Råtta på väg", Kristina Isolas mönster Metsänväki och Finnairs flygplan som pryds av mönstret.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Marimekko stal mönster – Finnairs plan måste målas om

Mönstret har dekorerat ett av Finnairs flygplan, men det är ett plagiat och nu ska det bort.

Metsänväki är ett av Marimekkos populära tygmönster och produkter med mönstret har sålts sedan 2007. Även det finska flygföretaget Finnair har använt sig av mönstret på sina flygplan, men nu är det slut på det. Mönstret är ett plagiat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidningen Helsingin Sanomat avslöjade att konstverket "Råtta på väg" av den ukrainska konstnären Maria Primatšenkos har plagierats av Marimekko, skriver Aftonbladet. Motiven är näst intill identiska så när som på själva råttan, som inte finns med i Marimekkos mönster.

Riskerar att straffas

Den finska designjätten riskerar nu att få en rejäl tillrättavisning. Konstmuseet i Ukraina, som äger rättigheterna till "Råtta på väg" planerar enligt tidningen att stämma Marimekko för upphovsrättsbrott.

Dyrt för Finnair

Samtidigt meddelar det Finnair att det flygplan som dekorerats av mönstret ska målas om. Detta innebär stora kostnader för flygbolaget eftersom flygplanet har tagits ur bruk, uppger Resumé.

Erkänner och ångrar sig

Formgivaren Kristina Isola har erkänt plagiatet och uppger att hon ångrar sig.

"Jag kom inte att tänka på upphovsrätter eller på att jag skulle adoptera någon annans kreativa arbete. Skogsfolket kändes så nära och jag ville dela med mig skogskänslan med så många som möjligt", skriver Isola i ett pressmeddelande som refereras av Yle.

"Jag förstår att jag har gjort fel och jag ångrar mig och skäms för mina handlingar", fortsätter hon i pressmeddelandet.

Har själv blivit utsatt för plagiat

Plagiat och upphovsrättsfall är dock inget nytt för Isola. För några år sedan väckte Marimekko och Kristina Isola själva stor uppståndelse när designhuset Dolca & Gabbana hade plagierat ett av Kristina isolas mönster, skriver Resumé.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.