Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Sonen Dan Forsberg hjälper sin mor Marianne Forsberg. Trots demens och svårigheter att gå får hon inte flytta till äldreboende.

Marianne nekas plats på ­äldreboende

Demens och svårigheter att gå räcker inte för att 80-åriga Marianne Forsberg ska få plats på äldreboende i Göteborg. – Frågan är hur sjuk en gammal människa måste bli innan hon får hjälp, säger dottern Marie.

GP har tidigare berättat att antalet platser på Göteborgs äldreboenden skurits ned. Många gamla som bor kvar hemma är därför svårt sjuka, både fysiskt och psykiskt. Och deras behov av hemtjänst är stort.

I GP i går vittnade två undersköterskor ur nattpatrullen Majorna-Linné om otrygga gamla och allvarliga brister i hemtjänsten. Debattartikeln väckte starka reaktioner:

– Man blir mörkrädd, det är hemskt att läsa, säger Dan Forsberg.

För hans mamma Marianne och hennes 87-årige make Kalle Johansson förändrades tillvaron dramatiskt under 2012.

Först drabbades Kalle av både stroke, hjärtinfarkt, bältros och gikt. Han fick sämre hörsel och dålig balans, samtidigt som livsgnistan försvann. När sedan Marianne ramlade omkull och bröt både axel och överarm blev tillvaron kaotisk. Läkningen försvårades av hennes demens. Hon tog av stödskenan och glömde bort att träna armen.

Motvilligt insåg Kalle att han, efter mer än 40 år, inte längre klarade av att vårda och sköta om sin fru.

– Då tog jag upp frågan om att söka plats på ett äldreboende, säger han.

Mariannes båda barn välkomnade styvpappans besked och tyckte att han var klok. De hade länge märkt att saker plötsligt försvann, att det gamla paret glömde ta sina mediciner och ibland inte visste om det var natt eller dag.

–De är värda en sista tid i lugn och ro, säger Marie Forsberg.

En tid senare kom två tjänstemän från stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo på besök och ställde frågor till Marianne och Kalle om hur de vill bo i framtiden. De anhöriga informerades aldrig om mötet.

– Det känns inte schyst att fråga en kvinna med alzheimers och en man som hör jättedåligt. Självklart får de precis de svar de vill ha, säger Marie Forsberg.

För några veckor sedan ramlade Marianne på nytt.

Denna gång bröt hon höftleden och fick en protes. Hon skickades direkt hem från sjukhuset utan rehabilitering eller träning med rollator.

– Nu har vi läkarord på att mamma behöver tillsyn dygnet runt. Hon glömmer bort att använda rollatorn, så vi är rädda att hon snart trillar och slår sig igen.

Marie Forsberg berättar om senaste vårdplaneringsmötet, där sjukvårdens bedömning gick på tvärs mot beskedet från kommunens äldreomsorg. Resultatet av mötet blev utökad hemtjänst till tre besök per dag och ett muntligt avslag på ansökan om boende.

– Vi väntar fortfarande på ett skriftligt beslut så att vi kan hjälpa Kalle att överklaga, säger Dan Forsberg.

Precis som sin syster reagerar han på att de som anhöriga möts av misstro och känner sig anklagade för att vilja tvinga de gamla att flytta.

– Varför skulle vi ha något annat syfte än att ordna allt till deras bästa? undrar Dan, som tycker det känns som om det hela tiden är pengarna som styr.

Enligt Anna Engström Celik, enhetschef inom äldreomsorgen, är det emellertid inte ekonomin som bestämmer vilka som beviljas plats på stadsdelens äldreboende.

Hon hävdar att man klarar att tillgodose de behov som finns och berättar att det för tillfället endast står ett 20-tal gamla i kö. Några väntar dessutom bara på att få byta från ett äldreboende till ett annat.

– Men för att vi ska ordna platser krävs alltid samtycke. Det gäller även demenssjuka, fast här får vi ofta ta hjälp av anhöriga, säger Anna Engström Celik.

Utan att kommentera det enskilda fallet, förklarar hon att det naturligtvis är helt annorlunda när en av makarna inte är dement. Då finns ingen regel om att andra anhöriga ska informeras.

Anna Engström Celik tillägger att kommunen medverkar vid vårdplaneringsmöten på sjukhus, men alltid gör sin egen bedömning av hjälpbehovet.

– Vi tittar på helheten. Både det fysiska och det psykiska, säger hon.

 

Fakta: 142 gamla i kön

Vid senaste årsskiftet väntade 142 gamla i Göteborg på att få en beviljad plats på äldreboende. 27 hade väntat mer än tre månader.

Sedan 1 november 2012 finns en lag som garanterar äldre par rätten att fortsätta bo tillsammans även om bara en av makarna har behov av vård och omsorg.

Någon samlad statistik över hur många äldre i Göteborg som överklagat negativa beslut av biståndsbedömare finns inte. Stadsledningskontoret har inte heller några uppgifter om hur ofta förvaltningsrätten ändrar besluten.

Mest läst