Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Maria Sköld: Ingen tydlig efterträdare

Mona Sahlin avgår, meddelade hon vid 17-tiden. GP:s politikreporter Maria Sköld svarar på frågor om vad det innebär.

Varför avgår Mona Sahlin?

På presskonferensen vid 17-tiden sa Mona Sahlin att hon vid lunchtid meddelat Socialdemokraternas verkställande utskott att hon avgår av omsorg om partiet. Sahlin anser att partiet behöver en ny ledare för att få en omstart.

När bestämde hon sig för att avgå?

Enligt Mona Sahlin växte beslutet fram under de senaste turbulenta dagarna. Hon uppgav på presskonferensen att hon var inställd på att avgå redan när hon i onsdags uppmanade alla i partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande.

Vad händer nu?

Under dagen hölls två möten, ett med det verkställande utskottet och ett med de 26 distriktsordförandena. De beslutade att partiet nu ska be distrikten att före den 24 november nominera kandidater till den valberedning som ska utses. Sedan lämnar det verkställande utskottet ett förslag till valberedning och beslut fattas på partiets förtroenderåd den 4 december. Siktet är intällt på en partikongress den sista veckan i mars.

Vem efterträder Mona Sahlin?

Det finns ingen given kandidat - det fanns det inte heller 2006, då Göran Persson avgick. De senaste dagarna har det förekommit en hel rad mer eller mindre sannolika spekulationer. Många i partiet uttalar sig för att nästa partiledare skulle kunna vara någon som inte sitter i riksdagen. Det öppnar för de som var Mona Sahlins huvudsakliga konkurrenter för fyra år sedan: Carin Jämtin, Ulrica Messing, Pär Nuder och Thomas Bodström. Men ett oppositionsparti har förstås svårt att synas om partiledaren inte sitter i riksdagen, så intresset är stort för namn som Mikael Damberg, Ylva Johansson och Sven-Erik Österberg. Till deras nackdel talar att de varit delaktiga i att utforma den politik som ledde till valnederlaget.

Är Socialdemokraternas kris över nu?

Nej. Det finns som sagt ingen tydlig ny partiledarkandidat. Inte heller finns enighet om riktigt vari socialdemokratins problem består. Mona Sahlin sa på presskonferensen att det handlar om politiken men också om partiets själva struktur. Därför väntar en lång period av självrannsakan för Socialdemokraterna.

Mest läst