Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria Sköld: En ödesdag för s

I dag presenterar Socialdemokraternas kriskommission sina slutsatser. Men det är ännu oklart hur rapporten ska användas.

Klockan tio i dag presenterar den socialdemokratiska kriskommissionen sin bild av vad som är partiets stora problem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tror att det blir en signal om att nu har vi krisat färdigt och samlar ihop oss. ”Nu vänder vi blad”, som någon sa, kommenterar riksdagsledamoten Morgan Johansson.

Han ledde valanalysgruppen, den enda av kommissionens arbetsgrupper som redan redovisat sina slutsatser. I dag följer slutsatserna kring politiken, idéarbetet och organisationen.

Inom samtliga områden väntas en hel del självkritik. Enligt Svenska Dagbladet vill organisationsgruppen ge medlemmarna betydligt större inflytande än hittills, exempelvis genom beslutande medlemsomröstningar. Det ska kunna ske även i personfrågor.

Frågan är inte minst aktuell just nu. På partiets förtroenderåd i december föreslog Miguel Odhner, kommunalråd i Kungälv, en rådgivande medlemsomröstning om vem som ska bli nästa partiledare. Flera andra talare efterlyste också en öppnare process kring ordförandevalet. Men den här gången blev det ingen förändring.

Ungdomsförbundet SSU hör till dem hårdast drivit kravet på nya arbetsformer inom socialdemokratin. ”Socialdemokraterna behöver ett nytt reformprogram för organisationen med mer öppenhet och en fördelning av makten. Vi kan inte ha företrädare som sitter 20 år i parlamenten. SSU vill se tidsbegränsade uppdrag för alla förtroendevalda inom Socialdemokraterna”, skriver ordföranden Jytte Guteland i en kommentar.

Kriskommissionen kan samtidigt ses som ett nytt sätt att arbeta, den har knutit ett 50-tal medlemmar till sig. En av dem är Renée Jeryd, ordförande i Lerum, som arbetade med valanalysen.

– Jag tycker att de här har varit ett bra nytt grepp, säger hon.

– Men sedan måste man göra verkstad av det, rapporten får inte bara bli en hyllvärmare.

Renée Jeryd ser gärna att den kongress som väljer partiledare i slutet av mars återsamlas i höst för att fatta politiska beslut. Idén lanserades förra veckan av Kriskommissionens ledning.

– Det var en klok tanke. En ny partiledare kan inte ha politiken utstakad redan i mars, säger hon.

Men än finns inga beslut om vad som ska hända med Kriskommissionens rapport sedan den lämnats till partistyrelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.