Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria Källson: E-böcker är framtiden

Från högpresterande men olycklig finansekonom till ansvarig för Bokmässan. Maria Källson är övertygad om att framtiden ligger i e-böcker och ökad läslust.

Klausuler, avtal och paragrafer får plötsligt liv. Limousiner glider längs Mässans gata med rumänska författare i. Efter ett år av förberedelser når Maria Källsons arbete som mässansvarig i morgon sin kulmen under fyra hektiska dagar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Hela organisationen fylls då på med endorfiner, förklarar Maria Källson som precis börjat bli varm i kläderna på nya jobbet. För ett och ett halvt år sedan tog hon över efter Anna Falck som i dag fungerar som mer övergripande vd för Bok & Bibliotek i Norden AB. Källson är i grunden finansekonom, utbildad i Schweiz, med en bakgrund på Stockholmsbörsen. En ”högpresterande duktig flicka” som tappade glöden för sitt jobb. Efter några besök i terapisoffan kom hon på att hon brann för raka motsatsen till det hon faktiskt sysslade med.

– Jag tycker om litteratur och kultur och jobbar gärna i grupp, för ett gemensamt mål.

Hon flyttade hem till Lidköping där hon snabbt fick jobb bortom börssektorn: som chef för Rörstrand museum med sina omfattande porslinssamlingar. Fem år och två barn senare sökte hon jobbet som mässansvarig och kom till Göteborg med öppet sinne. Framförallt brinner hon för två nya programpunkter hon infört: Digitala torget med fokus på nya läsvanor, e-böcker, ljudböcker med mera. Kort sagt: det hon tror är framtiden, och Plats för barn, Läsrörelsens stora satsning som tar avstamp i litteraturutredningens dystra siffror om ungas drastiskt minskade intresse för läsning.

– Vad det kommer att få för konsekvenser i framtiden är jag verkligen orolig för, säger Maria Källson.

– Det finns ingen quick fix för att öka barns läslust men flera saker är viktiga: Mer resurser till skolan, mer tid avsatt till läsning med eleverna och större föräldraansvar. Att föräldrar tar sig tid att läsa med sina barn.

I hur hög grad är läsande en klassfråga?

– Risken är att du på Bokmässan vänder dig till redan frälsta, det är sant. Men du måste börja någonstans, och på mässan når du beslutsfattare och goda ambassadörer för läsning, säger Maria Källson.

Hon påpekar att politiker från samtliga partier på årets mässa ställs till svars för sina insatser, eller brist på insatser, för att förbättra ungas läsvanor.

Sedan Anna Falck 1990 blev mässansvarig för Bokmässan har den vuxit snabbt, från 56 000 besökare till närmare 100 000 personer. Samtidigt sker en drastisk minskning av förlagens försäljning. Utvecklingen oroar dock inte Maria Källson nämnvärt:

– Det är ett hot, men också en möjlighet. Att försäljningen går ner öppnar för nya produkter och läsning i ny form. Diskussionerna på Digitala torget ska handla om just det: hur vi kan ta till oss ny teknik. För behovet av goda berättelser kommer nog alltid att finnas kvar.

MARIA KÄLLSON

Född: 1976 i Lidköping

Familj: Johan, barnen Ludvig, 7 år och Leopold, 4 år samt hunden Doris.

Bor: i Lidköping och i lägenhet på Fjärde Långgatan, Göteborg.

Min bästa bok: Purpurfärgen av Alice Walker. ”Den läste jag när jag var femton och den gjorde ett outplånligt intryck.”

Min bästa ljudbok: Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, inläst av hans bror Hamadi.

Bästa film efter bok: då säger jag faktiskt en tv-serie: Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar.

Aktuell: ersatte 2011 Anna Falck som ansvarig för Bokmässan.