Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Maria Haldesten: Sorg över nykomlingar

  Svårsmält att tidigare nazist gör entré i Göteborgs fullmäktige.
  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Medkänslan är det si och så med. Men självkänsla har vissa Sverigedemokrater uppenbarligen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag förväntar mig att bli erbjuden en kommunalrådspost och plats i kommunstyrelsen, säger Sverigedemokraternas Patrik Ehn i en GT-intervju.

  Lyckligtvis ligger Vägvalet, med sina fem mandat, något närmare ett sådant krav. Men att en politiker med ett nazistiskt förflutet alls kan göra inträde i Göteborgs fullmäktige är illa nog.

  Själv har Patrik Ehn försökt släta över sin bakgrund som "ungdomsynder". Med avbönen var han såpass framgångsrik att han tog sig fram inom Centern i Skaraborg. Han uteslöts dock 2002, då det blivit känt att han var aktiv i det fascistiska nätverket Third Way. Bakom grundandet av Third way stod bland andra Patrick Harrington, tidigare ledare för National Front.

  På Folkhemmet 031 bloggar Patrik Ehn om allt från Brittiska nationalistpartiets "bragder" till tysk 1900-talshistoria.

  Vägvalets Theo Papaioannou är en mindre ideologiskt driven nykomling. Han gör entré både i fullmäktige och i politiken. Några tysta protester mot hans parti, likt gårdagkvällens sorgemarsch mot SD, lär dock inte hållas.

  Men så har partiet heller inte visat färg i någon annan fråga än den om biltullar. Ett motstånd de inte lär få gehör för i fullmäktige – men för en del göteborgare var proteströsten kanske ändå värd sitt pris.

  Det blir dock spännande att se framöver om representanterna för det nya partiet kan ena sig i alla övriga politiska frågor.

  Gladast av alla politiker i Göteborg är dock sannolikt ingen nykomling. Njuter mest gör nog Kia Andreasson (MP). Att kunna dra på sitt beslut om samverkan, i hopp om heta frierier, är förstås ett drömläge.