Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria Haldesten: Rätt att jaga råa smugglare

Lagliga vägar till Europa krymper marknaden för smugglarna.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nu skall alla icke-vita punktmarkeras. Det skall visas att vi inte är välkomna. Så dramatiskt uttrycker sig en av alla kritiker om den jakt på flyktingsmugglare som Sverige valt att delta i.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Huvudmotivet bakom den gemensamma EU-aktionen Mos Maiorum är alltså att trappa upp kampen mot de hänsynslösa smugglarnätverken. Dessa låter inte bara flyktingar drunkna i Medelhavet, utan ägnar sig också åt sexslavhandel och andra vidriga brott.

Visserligen kan polisens metoder att komma åt de kriminella diskuteras. Men överdrifter och felaktiga sammanblandningarna lägger inte en grund för ett fruktbart samtal.

I våras hade radions Kaliber ett längre reportage om Reva. Detta eftersom ryktet att Reva var lika med id-kontroller på stan hade bitit sig fast. Reva-projektet var dock en satsning på att effektivisera arbetet med verkställighetsärenden på Migrationsverket. De inre utlänningskontroller, som polisen gör sedan Sverige gick med i Schengen, är en annan sak. Mot bakgrund av den högljudda kritiken mot nya "Super-Reva" har polisen i dagarna dessutom understrukit att kontrollerna inte får göras enbart på grund av utseende, språk eller namn.

Öppna gränser och verkligt fri rörlighet är en tilltalande tanke. Men de förutsätter en helt annan migrations- och integrationspolitik än den Sverige har i dag. Det system vi har, med generös men reglerad invandring, gör det rimligt att polisen ägnar viss tid åt att ombesörja att människor som helt saknar asylskäl lämnar landet. Annars blir regleringen en chimär.

Det finns också klara poänger med att polisen samarbetar inom EU för att bättre kunna komma åt den organiserade brottslighet som alltid tycks ligga steget före.

Med det sagt, kan man undra hur mycket information polisen i praktiken kan inhämta genom att kontrollera papperslösa? Om syftet är att skaffa sig kunskap om smugglingen, hur smart är det att använda metoder som snarare riskerar att skrämma utsatta människor till tystnad? Varningar om "Superreva" sprids nu dessutom via sociala medier, vilket får folk att gå under jord. Något liknande borde polisen ha kunnat förutse.

Även om smugglarna förtjänar att jagas till världens ände, så kan EU motverka problemet på fler sätt. Genom att etablera lagliga vägar till Europa och om EU-länderna äntligen kommer överens om en solidarisk modell för att dela på det humanitära ansvaret för flyktingar krymper man marknaden för smugglarna.