Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1 KLON

Maria Haldesten: En näring att värna om

Systembolaget har ett särskilt ansvar att säkerställa att små producenter får likvärdiga förutsättningar.

Föredrar tomten en ekologisk Vinterbajer? Eller kanske en Underbar Jul Vinterporter? De konsumenter som vill att mer än julskinkan skall vara närproducerad får allt mer att välja på även i dryckesväg. Det kan vi delvis tacka mikrobryggeritrenden för. Den har fått det att jäsa på många håll i landet, inte minst i Göteborgstrakten.

Utvecklingen är positiv av en rad skäl. Jobb skapas och entreprenörsandan smittar. Det växande intresset för ölkultur är gynnsamt från turismperspektiv. Det gynnar Göteborg. I takt med att tillväxten i branschen har ökat har det politiska intresset vuxit.

Företrädare från flera partier vill underlätta för de nya företagarna. Därför har Systembolagets regelförändringar väckt omfattande kritik under hösten, inte bara bland dem som tillverkar hantverksproducerat öl utan också bland riksdagsledamöterna.

Tidigare kunde en producent få in sina produkter på de tre närmaste Systembolagen. Den begränsningen väckte berättigad kritik, inte minst från kunderna. I en ölstad som Göteborg upplevde många det som märkligt att konsumenterna skulle flänga runt stan beroende på vilken ölsort de ville prova.

Systembolagets svar blev dock inte fullt så smidigt. Samtidigt som producenterna fick möjlighet att få sälja sitt öl på alla försäljningsställen inom en viss radie, började Systembolaget ställa krav på kvalitet och efterfrågan.

Många mindre producenter upplever nu att det blivit svårare att få ut sina produkter på Systembolaget såväl i närområdet som i övriga landet. Detta påpekar Kristina Yngwe (C) och Anders Åkesson (C) i en riksdagsmotion. De anser att Systembolaget, som monopolföretag, har ett särskilt ansvar att säkerställa att små producenter får likvärdiga förutsättningar. Det är ett rimligt krav att ställa.

Lika rimligt vore det att öppna för ”gårdsförsäljning” även i Sverige. Det hävdas ibland att det skulle äventyra det svenska monopolet. Men det är långtifrån självklart.

Sverige är nu det enda land i EU där gårdsförsäljning av alkoholdrycker inte är tillåtet, påpekar Maria Malmer Stenergard (M) och Åsa Coenraads (M) i en av senhöstens motioner. De påminner om att i Finland, som också har alkoholmonopol, går det utmärkt att köpa gårdsprodukter med en alkoholhalt på upp till 13 procent.

Går det an i Finland, utan att konflikt uppstår med EU, bör det gå här. Gårdsförsäljning av öl, eller vin, skulle inte bara gynna de enskilda näringsidkarna utan hela turistbranschen!

Mest läst