Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Maria Elisson: En bortslarvad valmöjlighet

En massiv ministernärvaro i Malmö hade varit rätt – och smart, skriver Maria Elisson.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Först skrällen i EU-valet. Och nu en konferens i Malmö med 15 000 deltagare, bland andra rader av svenska toppolitiker Den feministiska ketchupeffekten håller i sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Konferensen Nordiskt Forum har inte begreppet feminism i sin logga, utan förtydligar innehållet på engelska ”New actions on Women’s Rights”, översatt ”Nya handlingar för kvinnors rättigheter”. Formuleringen kan tolkas som att ordet feminism är så laddat att det inte ska fronta evenemanget, utan hålla sig till programpunkter och i stadgarna för alla sammanslutningar som arrangerar.

Feministiskt initiativ, rejält med i den svenska valyran med sitt färska mandat i EU-parlamentet, har i helgen hård konkurrens från andra partier i Malmö. Valets största partier var på plats första dagen: Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Anders Borg, som båda kallar sig feminister.

Stefan Löfven lanserade ett handlingsprogram för ökad jämställdhet, en lista på lite allt möjligt. Anders Borg bidrog med en minianalys i fem punkter om vilka ekonomiska strukturer som verkar för, eller emot, kvinnors möjligheter till försörjning och mer makt. Andra toppolitiker lanserade sin syn på feminism: centerledaren och näringsminister Annie Lööf, jämställdhetsminister Maria Arnholm, vänsterledaren Jonas Sjöstedt, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Och förstås Fi:s Gudrun Schyman

Om regeringen tänkt ett varv till skulle alla ministrar tagit sig till Malmö. Jämställdhet är inget särintresse eller politiskt sakområde som kan avgränsas till ett departement. En massiv ministernärvaro hade varit både rätt i sak – och smart. På några undantag när hade Lövfens handlingsplan kunnat prickas av och Alliansen hade gett sig själv en stabil och trovärdig grund för att möta motståndarnas argument de närmaste tre månaderna. Om man nu tror att jämställdhet och feminism blir en valfråga. Och om man anser att det är viktigt.

Och så det där med feminism och feminist. Det finns ett enkelt test som kräver två ”instämmer”. Påstående ett: i dag har inte flickor och pojkar, kvinnor och män samma rättigheter och möjligheter. Påstående två: de ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Svårare än så behöver det inte vara, ungefär som vi är överens om ordet demokrati. Steg två är vilken sorts feminism du vill ha.

Mest läst