Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mansdominerat på sommarens festivaler

Festivaler har gått i graven och nya har startat. Men ojämställdheten på svenska festivaler har legat ganska still. 77 procent av akterna på festivalerna sommaren 2013 var mansdominerade. En förbättring med två procent från förra året.

Sammanställningen som görs av föreningen Jämställd festival visar att det fortfarande är långt kvar till konstaterandet att svenska festivaler är jämställda evenemang. Med 77 procent mansdominerade akter, 19 procent kvinnodominerade och fyra procent mixade akter finns mer att göra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi hade hoppats på en större förbättring och upplever en viss ovilja hos arrangörerna att faktiskt våga göra den förändring som krävs, trots att de erkänner problemet, säger Kristina Wicksell på Jämställd festival.

Sweden Rock hör till de arrangörer som har sämst siffror i mätningen, med 94 procent mansdominerade akter sommaren 2013. Getaway Rock i Gävle har en ännu längre resa att göra, eftersom de lyckades att boka noll (0) kvinnodominerade akter till sin festival i somras. Summerburst, som hölls i både Göteborg och Stockholm, lyckades något bättre. Med betoning på något: En kvinnodominerad akt ingick i den festivaluppställningen.

Några 50/50-festivaler noteras dock i årets mätning: Skurupsfestivalen och Popagandafestivalen har tagit intryck av Jämställd festivals arbete. Och nystartade Alternativ festival i Norrköping valde att satsa helt på underrepresenterade grupper vilket resulterade i 79 procent kvinnodominerade akter på sommarens festival.

Många bäckar små, ska jämställdhetsarbetet i festivalbranschen fortsätta i den takt det gjort hittills kommer föreningen Jämställd festival att leva länge.

Under våren 2014 hoppas man kunna genomföra en föreläsnings- och workshopturné, berättar Kristina Wicksell.

- Där vill vi tillsammans med arrangörerna ta fram konkreta strategier och hjälpa festivalarrangörerna att ta fram policys för sitt jämställdhetsarbete.

Mest läst