Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
"Man skulle kunna göra en sådan "korvgryta", som serverades till Per Larssons 92-åriga mamma, jättegod utan att det blir dyrare", säger Leif Mannerström.

Mannerström: Dåligt ledarskap oftast boven

En omsusad bild på Per Larssons 92-åriga mammas matlåda har skapat kraftiga reaktioner senaste dagarna. Bland annat från Göteborgs stjärnkock Leif Mannerström. – Slö personal och dåligt ledarskap är oftast boven - inte pengar, säger han till GP.

Bilden på Per Larssons 92-åriga mammas matlåda, innehållande några korvbitar och ett par vita potatisar levererad från det kommunala produktionsköket i Sundsvall, har fått stor snurr och kraftiga reaktioner på sociala medier och i media. Någon som reagerat är Leif Mannerström.

– Det är så det ser ut när det inte finns något intresse för mat. Slö personal och dåligt ledarskap är oftast boven - inte pengar, säger Leif Mannerström till GP.

Anna-Sofia Kulluvaara, som är måltidschef på Sundsvalls kommun säger till Expressen att matlådan inte ser ut som den ska - att något måste ha blivit fel. Hon lovar också att misstaget inte ska upprepas.

– Chefer i allmänt skyller ofta ifrån sig. Oftast har de aldrig ens känt på en falukorv, men ändå ska de sitta bakom sina datorer och bestämma om maten, säger Mannerström.

– Men jag vill även lyfta att det finns enormt duktiga ledare som lyckas styra upp sina kök och personal. Jag besökte till exempel ett äldreboende på Hisingen för några år sedan där maten var jättebra. Där hade de en kvinnlig köksledare som fick alla att göra som hon ville. Där serverade de alltid god mat och det finns många fler exempel på äldreboenden där maten faktiskt är riktigt bra.

Han säger att det inte alltid är resurser och pengar det handlar om när det kommer till att det serveras dålig mat.

Läs även: Leif Mannerström: Ge riksdagen samma mat som på äldreboendena

– Det handlar om lite jävlar anamma från personerna i köket. Man skulle kunna göra en sådan "korvgryta" som serverades till Per Larssons 92-åriga mamma jättegod utan att det blir dyrare. Ta till exempel lite falukorv, stek på lite lök och laga en god, passande sås - serverade detta med lite kokt potatis. Det krävs inte mycket mer än så för att det ska bli gott.

Mannerström undrar varför man inte släpper in de äldre i köket.

– Det finns så mycket kunnande bland de äldre. Låt dem som orkar och tycker det är roligt få vara med och laga mat. Det kommer jag vilja göra när jag hamnar på hemmet. Är jag inte tillräckligt pigg för att orka kan jag ju ge tips, säger han.

År 2013 skrev Leif Mannerström en debattartikel på Göteborgs-Posten där han bland annat skrev att riksdagen borde serveras samma mat som på äldreboendena. "Jag är övertygad om att det skulle bli matlåda, eller att restaurangerna runt riksdagen skulle få ett uppsving om man gjorde ett sådant försök – och då blir frågan om varför mat som ska duga åt våra gamla och sjuka inte ska duga till riksdagspolitikerna?", skrev han då. I dag låter det ungefär på samma sätt med några få undantag:

– Jag tror att hade statsministern fått smaka på maten som finns på många äldreboenden i dag hade det blivit lite jävlar anamma och fart på grejerna. Jag känner honom - han är en hygglig person. Men det fungerar ju inte riktigt så i riksdagen.

På frågan om vad Mannerström tycker vore lämpligt på den dagliga matsedeln på ett äldreboende svarar han:

– Jag har ett bra exempel faktiskt. Jag hjälpte till i köket på ett äldreboende en gång. Där fick maten kosta femton kronor per person. För det priset kunde jag laga en liten gravlaxtoast till förrätt och en hederlig pannbiff med potatismos och stekt lök till varmrätt. Det kostade 13.89 kronor per person. Det är sådan mat som jag skulle vilja äta.

Mest läst