Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mannen som inspirerat till högervåldet

  Med två böcker blev doktor William Pierce den främste inspiratören bakom högerextremistiskt våld och terror, från Oklahomabombaren till Vitt ariskt motstånd. För två år sedan gavs han storsäljare ”Turners dagböcker” ut på svenska av nazistiska Svenskarnas parti.

  – Varenda en kommer att hängas på revolutionens första dag. Utan undantag! Hahaha! sa doktor Pierce om sitt lands politiker där han satt bakom skrivbordet i sitt arbetsrum på sin farm utanför Mill Point i Pocahonta county i West Virginia där jag och fotografen Joakim Roos träffade honom för en intervju.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Året var 2000, doktor Pierce var 67 år gammal och hans skratt förde tankarna till Max von Sydow i någon ondskefull bovroll.

  Två år senare skulle doktor Pierce dö i cancer.

  Pierce var doktor i fysik men ägnade sig åt sin organisation, National Alliance, som hade stort inflytande på de nazistiska rörelserna i Europa och Sverige.

  Oklahomabombaren

  Han var inspiratören bakom Oklahomabombaren och bakom The Order, som på 80-talet inledde ett raskrig mot ”den sionistiska ockupationsregimen” genom bankrån, mord och bombattentat. FBI misstänkte att pengar från bankrånet finansierat Pierces köp av farmen i Werst Virginia.

  Pierce inspirerade också de svenska nazisterna kring tidskriften Storm och Vitt ariskt motstånd (VAM). VAM rånade en polisstation på vapen och banker i början av 90-talet. Mest känd bland dess medlemmar är Klas Lund, dömd för mord och i dag ledare för Svenska motståndsrörelsen, Sveriges mest militanta nazistgrupp.

  Skönlitteratur

  Men det var inte med politiska manifest doktor Pierce blev framgångsrik utan med två skönlitterära böcker: The Turner Diaries och The Hunter. Båda propagerar raskrig. I tidskriften Storm lanserades The Hunter som boken som inspirerat Lasermannen.

  Själv hade doktor Pierce inte hört talas om Lasermannen. Men hade hans böcker inspirerat till våldsdåd? Ja, kanske i någon mån, sa han. Och pratade om vännen Bob Matthews, som grundade the Order:

  – Bob var frustrerad av de långsamma framsteg vi gjorde. Han var arg. Han ville skynda på saker och ting. Så han gjorde vad han var tvungen att göra.

  Svenska efterföljare

  Doktor Pierce höll sig själv utanför den väpnade kampen men var märkbart stolt över de terrorister som inspirerats av hans böcker.

  Böckerna har också fått svenska efterföljare i vilka små grupper av svenska frihetskämpar, som – i likhet med Anders Behring Breiviks föreställningar – tar upp kampen mot ”mångkulturen”. Det är böcker med titlar som Vedergällning, Sista steget och Uppmarsch mot Ragnarök. Den sistnämnda är skriven av Magnus Söderman, tidigare en av ledarna inom Svenska motståndsrörelsen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.