Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
LAGBOK

Mannen som bombhotade GT – dömd

Den 29-årige man från Bergsjön, som åtalats för flera hot mot tidningen GT, dömdes under torsdagseftermiddagen till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet.

Mannen ställde inför rätta för två fall av det något ovanliga brottet:

• Dels misstänktes han för att, den 13 december i fjol, ha hotat personal och kastat ägg i tidningen reception.

• Dels misstänktes han för att, den 23 januari i år, ha skickat ett paket med en kniv och en koran till GT.

Denna försändelse orsakade för övrigt stora avspärrningar kring Kungstorget, där tidningen har sina lokaler.

Kammaråklagare Ulrika Åberg har hävdat att hoten riktats mot ledande personer på GT och Expressen, individer som haft till uppgift att styra nyhetsförmedlingen.

- För mig har det sett ut som ett syfte att försöka påverka vad som skrivs och därigenom i det yttersta påverka yttrandefriheten, sade Åberg när stämningsansökan lämnades in.

29-åringen – som enligt egen uppgift tillhör de ledande i den islamfientliga organisationen Swedish Defence League – har medgett att han kastat ägget och att han låg bakom paketet men nekat till brott.

Med hänsyn till gärningarnas beskaffenhet (upprepade hot mot flera personer) och att mannen tidigare är dömd för olaga hot anser tingsrätten att det finns risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Han skall därför sitta kvar i häkte till domen vinner laga kraft. Rätten var enig i sin bedömning och skriver bland annat i sitt beslut:

"29-åringen har angripit två chefredaktörer i två fall och också en redaktionschef. Thomas Mattsson är dessutom ansvarig utgivare av Expressen och GT/Expressen, som tillsammans har cirka 1,8 miljoner läsare dagligen. Om Mattsson, Frida Boisen och redaktionschefen hade påverkats i sina publicistiska uppdrag skulle angreppet ha fått genomslag hos många läsare ... Därmed har yttrandefriheten satts i fara hos en vid krets, på det sätt som åklagaren har angett".

Fakta:

Rubriceringen brott mot medborgerlig frihet är ovanlig och innehåller tre moment. Dels ska det ha förekommit olaga hot, dels ska hotet ha skett med avsikt att påverka den fria åsiktsbildningen, dels ska yttrandefriheten i och med detta sättas i fara.

Brott mot medborgerlig frihet har en strängare straffskala än olaga hot och fängelse ska utdömas om det inte finns några särskilda skäl att inte göra det.

Mest läst