Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 4
Evert Taube förvandlad till Monica Zetterlund.

Manliga statyer blev kvinnor

På Internationella kvinnodagen hade både Evert Taube och Gunnar Gren blivit som förbytta.

På fredagsmorgon var det nog en och annan förbipasserande som både höjde på ögonbrynen och drog på smilbanden. Någon hade nämligen under natten dragit ett örngottsliknande föremål över huvudet på Gunnar Gren-statyn vid Gamla Ullevi. Istället för Grens nuna syntes nu i stället damlandslagets populära tränare Pia Sundhage.

Under statyn hade dessutom en plakett med text placerats. Texten är en kort biografi över Sundhages framgångsrika karriär, som bland annat innefattar fyra SM-guld med Jitex som spelare, ett VM-brons, ett EM-guld, två EM-silver och ett EM-brons.

Men det är inte bara Gunnar Gren som bytt skepnad. Även andra mansstatyer har blivit kvinnor, bland annat på Järntorget, Götaplatsen och Göteborgsoperan. Vid den sistnämnda är det nationalskalden Evert Taube som fått låna ut sin kropp till sångerskan och skådespelerskan Monica Zetterlund.

Bakom installationen ligger den feministiska gruppen Forminist som är sammansättning av konststudenter från Göteborg. Med installationen vill man väcka en diskussion kring faktumet att en stor övervägande del av de hyllningsstatyer som finns i Göteborg föreställer män. Men det är inte det enda syftet.

– Det handlar inte främst om att vi vill ha fler statyer av kvinnor. Vi vill ge liv åt den feministiska diskussionen, inte minst inom konstvärlden. Det är en värld där det finns en uppfattning av att man ligger i framkant, men det finns otroligt mycket kvar att jobba med, säger en av personerna i Forminist som GP talat med.

Hon berättar vidare att de varit väldigt måna om att inte göra någon direkt åverkan på statyerna. Därför har de använt sig av tygpåsar som de trätt över huvudet på bland annat Gunnar Gren utanför Gamla Ullevi.

– Det är klart att det finns andra vägar att gå. Men med vår bakgrund inom konstvärlden är detta det mest naturliga språket för oss. Vi hade kunnat ha en utställning på något bibliotek. Men då hade den troligtvis bara uppmärksammats av de redan insatta och kanske inte av de som faktiskt behöver se det.

Flera av tygpåsarna med bilder av kända kvinnor har redan plockats ner. Gruppen Forminist berättar för GP att de inte har några direkta planer på några framtida installationer.

– Men vi har blivit uppmuntrade av det som vi nu genomfört. Om det blir något mer i framtiden behöver det inte nödvändigtvis handla om feminism, det kan handla om andra viktiga frågor.

Andra kända personers ansikten som Forminist har prytt Göteborgs statyer med är Gudrun Schyman, Astrid Lindgren och Robyn.

Bild - 1
Gunnar Gren förvandlad till Pia Sundhage.
Bild - 2
Mest läst