Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Manfall till årets Mipim-mässa

Hälften av de kommunala bolag som de senaste åren medverkat vid den kritiserade fastighetsmässan i Cannes backar ur i år. Men att det skulle vara på grund av höstens kvittoskandal är det ingen som vill medge.

Den stora fastighetsmässan Mipim firar 25 år i mars. Då väntas rekordmånga besökare och utställare.

Men representationen från Göteborgs stads kommunala bolag och förvaltningar verkar bli märkbart mindre än på många år. Det gäller flera av de bolag och förvaltningar som återkommande deltagit på mässan och i höstas fick stark kritik i bland annat SVT:s Uppdrag granskning.

Den officiella förklaringen är tidsbrist och att det i år finns andra prioriteringar.

- Vi hinner inte helt enkelt, säger det kommunala fastighetsbolaget Higabs vd Göran Sylvesten.

Higab har deltagit vid mässan i många år och antalet representanter har pendlat mellan två och fyra personer. Så sent som för två månader sedan betonade Higab den stora nyttan av att vara på plats med orden:

"Så länge Göteborgs Stad deltar är det naturligt att Higab är en del av representationen."

Är det på grund av den uppmärksamhet som mässan fick i höst som ni väljer att inte vara representerade i år?

- Nej, absolut inte, säger Göran Sylvesten.

En förklaring han ger är det merarbete som den stora kommunala översynen av alla bolag i staden gett Higabs ledning.

En rundringning till resten av de bolag och förvaltningar som valt att ställa in årets medverkan ger liknande svar.

Kommunala bostadsbolaget Familjebostäder motiverade i november sitt deltagande på fastighetsmässan med att där "finns massor av kunskap och nya smarta lösningar".

Men inför årets mässa prioriterar man annat.

- Vi har en representation från koncernen där och det får räcka i år, säger Per-Henrik Hartmann, vd för Familjebostäder.

Peter Hartmann är ny som vd. Familjebostäder har varit på plats i Cannes tidigare, men för honom var det första gången förra året.

Om höstens medieuppmärksamhet spelat in i beslutet att inte delta säger han:

- Nej, jag hade gjort de övervägandena i alla fall med all säkerhet, men det är svårt att säga.

Inte heller Bostadsbolaget, vars vd tvingades avgå i höstas i efterspelet till den så kallade kvittoskandalen, deltar i år. Det blir första gången bolaget uteblir på många år.

Enligt Göteborgs stads egna uppgifter deltog 32 politiker och tjänstemän från åtta kommunala bolag och förvaltningar på fastighetsmässan förra året. Det gjorde stadens delegation till den största av de tre svenska storstädernas.

Den västsvenska delegationen, bestående av representanter från privata näringslivet, kommunala förvaltningar och bolag, samordnas av Business Region Göteborg.

Även de kommer skicka ner en något mindre delegation i år.

- Vi märker av att det fortfarande är stort intresse för mässan, det är världens största fastighetsmässa. Jag kan inte svara på varför en del bolag har fler, andra färre deltagare i år, men det är ingen tvekan om att vi har haft mycket mediebevakning den senaste tiden och då får man reaktioner, säger Business Region Göteborgs, BRG, kommunikations- och marknadschef Karin Eriksson.

- Det kan vara bra att man tänker igenom en extra gång innan man gör något.

Ett exempel på större mått av eftertanke kan vara att BRG i år valde att ta upp frågan om deltagande på Mipim för diskussion i styrelsen. Tidigare har deltagandet, enligt Karin Eriksson, varit ett vd-beslut.

Även Fastighetskontoret valde i år att låta politikerna i hela styrelsen, i detta fall fastighetsnämnden, diskutera frågan. Tidigare har medverkan vid Mipim stannat vid en informationspunkt på dagordningen. Nämnden rödgröna majoritet beslutade att tre tjänstemän och tre politiker skulle delta som under förra året.

Det finns en möjlighet för bolag som själva valt att inte vara representerade på mässan att stödja den västsvenska delegationen genom en så kallad partnerskapsavgift på 200 000 kronor till BRG.

Så gör Higab i år. Det menar Göran Sylvesten är ett tecken på att bolaget inte helt backar ur Mipim utan bara väljer bort representationen i år.

Ännu i januari hade Stadsbyggnadskontoret inte beslutat om förvaltningens medverkan.

Deltagande Mipim-mässan

Bostadsbolaget

2013: 1 person

2014: Ingen

Business Region

2013: 9 personer varav 4 på BRG konto

2014: 7 personer varav 3 på BRG konto

Familjebostäder

2013: 1 person

2014: Ingen

Fastighetskontoret

2013: 6 personer

2014: 6 personer

Framtiden

2013: 3 personer

2014: 2 personer

Higab

2013: 2 personer

2014: Ingen

Älvstranden utveckling AB

2013: 4 personer

2014: 2-3 personer

Fotnot: Stadsbyggnadskontoret fattar beslut om eventuell medverkan på Byggnadsnämndens möte i februari. 2013 fattade ordförande beslut om deltagande i januari.

Mipim och kvittoskandalen

Mipim i franska Cannes är världens största fastighetsmässa med upp emot 20 000 deltagare från hela världen.

Enligt Fastighetsvärden beräknades var tionde deltagare vara från Sverige inför förra årets upplaga som också drog många representanter från politik och kommunal förvaltning.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i november ekonomiska tveksamheter i samband med delar av Göteborgs stads närvaro och ifrågasatte nyttan av det dyra arrangemanget.

Kritik riktades bland annat mot ett arrangemang kallat öppen bar som arrangerades i Business Region Göteborgs regi. Göteborgs stad var 2013 den stad som hade den största delegationen på plats i Cannes av alla storstäderna.

I år kommer den så kallade öppna baren utgå från arrangemanget.

Mest läst