Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Manar anställda tävla om besparingar

Carema Care uppmanar anställda att tävla om hur mycket de kan spara in på äldres mat, inkontinenshjälpmedel och förbrukningsartiklar. Företaget använder även ett spel som ska "få i gång diskussioner".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Spelet består i huvudsak av 16 stycken kort med påståenden. Där står bland annat "Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter", skriver Dagens Nyheter.

En före detta Caremaanställd uppger för tidningen att det gick ut på att chefen skulle se hur den anställda svarade. Svaren protokollfördes av verksamhetschefen eller gruppchefen.

Carema förklarar i DN att spelet är ett verktyg för att få i gång diskussioner på arbetsplatserna med en del lite dramatiskt formulerade frågor samt att inget protokollförs i formell mening.

Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, har själv stött på Carema-spelet när hon träffat medlemmar ute på arbetsplatserna.

-De tycker att det är pinsamt att fippla med ett sådant här spel på sina planeringsdagar. Det upplevs som en slags indoktrinering, en sektkänsla, säger hon till TT.

Hon tycker att det är okej om arbetsgivaren vill resonera med sina medarbetare om värdegrund och inriktning på verksamheten.

-Men den ständiga prispress som äldrevården varit utsatt för under 30 år nu får till slut konsekvenser och driver fram den här typen av avarter, säger hon.

I personalpärmen på ett Caremadrivet korttidsboende i Järfälla heter det också:

Som en liten tävling varje månad - se vilken avdelning som legat på minst kostnad. Kanske ge varann tips och förslag samtidigt.

-Allt handlar bara om att spara, spara, spara, säger en anställd på boendet.

Carema uppmanar även de anställda vid äldreboendet i Järfälla att själva släcka mindre bränder, om de uppstår, för att undvika kostnader för onödiga larm. Onödiga larm uppges kosta 8 266 kronor.

TT har utan framgång sökt Carema för en kommentar. Sent på torsdagseftermiddagen skickar dock företaget ut ett pressmeddelande där de förnekar att DN:s uppgifter stämmer.

Uppgiften att anställda på ett boende i Järfälla uppmanas att själva bekämpa mindre bränder stämmer inte, enligt företrädare för Carema.
"Självklart uppmanar vi inte våra medarbetare att själva släcka bränder för att spara pengar", säger Kerstin Stålskog, affärsområdeschef för äldreomsorgen på Carema Care, i ett pressmeddelande.
Enligt Carema kommer dokumentet med brandsläckningsrådet som publicerades i DN på torsdagen från ett utbildningsmaterial från Järfälla kommun.

Lars Bergstig (FP), förste vice ordförande i Järfälla kommunstyrelse, är skeptisk till att riskkapitalbolag driver företag inom omsorgen.

-De värderingar, eller den affärsidé, som riskkapitalet har högst upp i den här organisationen är näst intill omöjlig att förena med vård och omsorg i välfärdssektorn. Det är som att låta eld och vatten mötas, säger han till TT.

Bergstig säger att inga rapporter om bristande vård på Kastanjen har presenterats på politisk nivå i kommunen. Men han ställer sig "ytterst undrande" till det spel som de anställda ska ägna sig åt på äldreboendet.

-Spelet känns som ett utflöde av ledningens behov att hela tiden fokusera så hårt på lönsamheten. I riskkapitalets toppen finns ingen kompetens om omsorg och omvårdnad, säger han och tillägger: -Koncernledningen blir väldigt beroende av sin utbildade omsorgspersonal. Men att den dialog som de uppenbarligen för har tagit det här uttrycket kan man verkligen ifrågasätta.

TT: Har inte ni politiker något ansvar i det här?

-När vi gör upphandlingar inom äldrevården kan vi inte göra skillnad på var kapitalet kommer från, säger Lars Bergstig.

Han anser att kommunen har ställt höga krav vid äldrevårdsupphandlingar.

Carema driver två äldreboenden i Järfälla, men har meddelat att de drar sig ur dessa under nästa år.

-Det brukar handla om att de tycker ersättningarna är för låga och då vill man inte fortsätta, säger Bergstig.