Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den döde mannen låg sent på lördagskvällen kvar på platsen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Man sprängde sig mitt i Stockholm

En man sprängde sig till döds i centrala Stockholm i går. Enligt vittnen såg det ut som att "mannen burit något som exploderat på magen".

Strax innan exploderade även en bil, ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det började med flera explosioner i en bil som stod i hörnet av Drottninggatan och Olof Palmes gatan klockan åtta minuter i fem på lördagseftermiddagen,och bilen började brinna. Två minuter över fem utlöste en självmordsbombare en sprängladdning på Bryggargatan, ett par hundra meter från den sprängda bilen.

Tekniker arbetade på platsen för de två sprängningarna under kvällen och natten. De lämnar sina rapport till Stockholmspolisen under söndagen, då också Säpo får del av resultatet.

- Det är ingen fara för någon av de skadades liv. Vi har kunnat förhöra dem och den ena fick nästan genast lämna sjukhuset, sade polisens pressinformatör Kjell Lindgren.

Den döde mannen genomgår samtidigt rättsmedicinsk undersökning. Polisen utgår från att han inte skadades i bilsprängningen utan att han sprängt sig själv.

Tidigt på söndagsmorgonen är mannen fortfarande inte identifierad.

Mail till TT och Säpo

Tio minuter innan sprängningen fick TT e-post från en man som skrev att det är "dags att slå till". Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam.

Samma mejl skickades även till Säpo. I mejlet uppmanar avsändaren sina trosfränder att "sluta fjäska och förnedra sig". Han ber samtidigt sin familj om förlåtelse för att han vilselett den om en resa som han gjort till Mellanöstern.

"Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad (heligt krig)".

Han säger att han inte kunde berätta som det var för vare sig sin hustru eller sina barn. Han betygar familjen sin kärlek och ber hustrun att kyssa barnen från honom.

"Säg till dem att pappa älskar dem".

Han hälsar det svenska folket att konstnären Lars Vilks och dennes Muhammedteckningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och svenskarnas tystnad är bakgrunden till hans uppmaning.

"Så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör".

Han uppmanar i brevet "alla mujahedin" (muslimska kämpar för jihad) att inte glömma honom och att be för honom.

"Nu är det dags att slå till".

Säpo vill inte bekräfta ett samband mellan meddelandet till TT och explosionerna i Stockholm.

- Tidsmässigt är det ju troligt, vårt folk ser det också på det sättet, men jag kan inte kommentera det ytterligare, sade säkerhetspolisens (Säpo) vakthavande befäl Michael Gunnarsson.

Att det finns uppgifter om att mejlets avsändaradress är registrerad ägare till den sprängda bilen vill han inte heller kommentera men kallar iakttagelsen för "ett klokt sett att se på saken".

Stockholmspolisen håller i ansvaret för utredningen medan Säpo är biträdande, understryker Gunnarsson.

Allmänfarlig ödeläggelse

Den bombade bilen har bogserats bort och den döde mannen har förts iväg, sedan polisens tekniker avslutat sin undersökning av de två platserna för explosionerna, sade polisens pressinformatör Kjell Lindgren natten till söndagen.

Utrikesminister Carl Bildt skrev om händelsen på sin blogg: "Högst oroande försök till terrorattack i en del av centrala Stockholm som var full av människor. Det misslyckades– men skulle kunna ha blivit en verklig katastrof".

Ett vittne på Bryggargatan berättade för DN.se att den döde hade ett stort sår i magen.

- Det såg ut som att mannen burit något som exploderat på magen på honom. Han hade inga skador i ansiktet eller på kroppen i övrigt och butikerna omkring var inte skadade. Alla skyltfönster var hela.

Imam fördömer sprängningen

Imamen i Stockholms största moské, Södermalmsmoskén, shejk Hassan Moussa "fördömer" i ett mejl till TT "sprängningen som inträffade i Stockholms stad". Han skriver att Sveriges säkerhet och stabilitet är en religiös och social förpliktelse.

Moussa tar i mejlet avstånd från "all form av övergrepp, våld, skrämsel och hot mot oskyldiga människor oavsett motiv eller förevändning".

Den svenska terrorberedskapen är oförändrad, enligt presstalespersonen Katarina Sevcik hos Säpo.

Den 1 oktober höjde Säpo terrorberedskapen i Sverige till den högsta nivån på fem år. Nivån höjdes från den andra, lågt hot, till den tredje, förhöjt hot, på en femgradig skala.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.