Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Mammans uppmaning: Håll influensabarn hemma

Stanna hemma med ditt barn om barnet fått influensa. Det är budskapet i Stina Johanssons inlägg på Facebook som nu delats över 22 000 gånger. – För vissa kan det innebära en skillnad på liv och död, säger hon.

Februari står för dörren, månaden som även kallas för vabruari, eftersom detta är månaden då föräldrar måste vara hemma med sjuka barn som mest. Och att inte följa skolornas råd om när barnen borde stanna hemma i influensatider kan få konsekvenser för många.

– Så länge det inte direkt berör en själv tänker man inte riktigt på konsekvenserna, men det beror mycket på okunskap, säger föräldern Stina Johansson.

Förra året drabbades hennes son Adam av en influensa, vilket resulterade i att han behövde läggas in på sjukhus för akut njursvikt. Adam lider av Kabuki syndrom. En mycket ovanlig sjukdom som innebär att han bland annat fått opereras hela 20 gånger och är infektionskänslig.

– Så nu när det är den här tiden för influensa igen, kände jag att informationen måste gå ut, säger Stina Johansson.

Hon skrev därför ett inlägg på Facebook där hon uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan när man har barn som fått influensa eller kräksjuka. För trots att barnen själva kan klara av en dag i skolan, kan det drabba andra.

– Det kan innebära en extra vab-dag för vissa föräldrar, men för andra kan den dagen vara en skillnad mellan liv och död, säger hon.

Hennes inlägg har fått stor spridning och delats hela 22 000 gånger på Facebook sedan hon lade upp inlägget i måndags. Stina berättar att hon fått mycket respons av föräldrar som befinner sig i en liknande situationer som tycker att det är bra att informationen går ut. Stina tycker att det i allmänhet finns en bra dialog mellan skolorna och henne som förälder i kräksjuketider.

– Det är väldigt enkelt egentligen, när det är influensa- och kräksjuketider så ska man följa skolornas och förskolornas regler, säger hon.

Mest läst