Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PUFF2

Mamman om Sahlgrenskas miss: "Förstörde Alvins liv"

I augusti 2015 opererades för tidigt födde Alvin vid Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus. Men under operationen stack sjukhuspersonalen hål på bebisens strupe och nu riskerar Alvin att kvävas om han matas.

Alvin Albinsson Martinsson föddes för tidigt och med ett allvarligt hjärtfel.

– Det visade sig redan innan han föddes att något inte stämde på ultraljudet. Men hjärtfelet skulle gå att rätta till, säger mamman Camilla Albinsson.

På morgonen den 31 augusti 2015 lämnade 37-åriga Skövdebon Camilla Albinsson sin tre månader gamle son på operationsavdelningen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Klockan ett var katastrofen ett faktum.

– De ringde och sa att de var klara, men att det hade gått hål i halsen på honom, säger Camilla Albinsson.

Sjukhuspersonalen hade fört ner en sond i halsen på Alvin för att kontrollera hur operationen hade gått med hjälp av ultraljud. Men sonden hade missat matstrupen och i stället råkat stickas rakt i genom matstrupens vägg. I Alvins matstrupe fanns nu ett hål.

– Det var en fruktansvärt lång dag. De sa till oss att det hela borde läka bra eftersom de gett honom den allra starkaste antibiotikan, men så blev det inte, säger Camilla Albinsson.

Lille Alvin fick i stället andningssvårigheter och en rad andra allvarliga problem.

– Halsen gick sönder, han levde på sockerdropp. Sedan skulle de ha i gång honom med att äta, men då blev magen förstörd. Han blev uttorkad, fick förkylning och höll på att stryka med, säger mamman.

Om Alvin får ner mat i luftstrupen, kan han kvävas. Därför har han sondmatats ända sedan vårdmissen, men sonden har retat Alvin i halsen och gjort att han inte kunnat svälja saliv. Nyligen fick Alvin i stället en Peg-kateter inopererad i magen och får nu föda genom en slang som går direkt till magsäcken. Alvins täta kräkningar och uppstötningar gör att familjen bara sover några timmar varje natt.

– De har förstört hans liv. Det jag är allra mest rädd för är att han aldrig ska kunna äta genom munnen igen. Det vore hemskt, för då får han aldrig något normalt levnadssätt, säger Camilla Albinsson.

Alvins föräldrar var de som först anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu har även Sahlgrenska universitetssjukhuset anmält sig själva och klassar händelsen som en allvarlig vårdskada.

– Vår anmälan dröjer ofta eftersom vi först vill göra en intern utredning för att få klarhet i vad som hänt, säger Görel Nergelius som är chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset

Enligt sjukhuset upptäckte personalen genast misstaget. Öronläkare och barnkirurg sydde snabbt igen hålet och sjukhuset bedömer att såret läkte utan komplikationer. Sjukhusets öronläkare hävdar att Alvins svårigheter att svälja mat inte nödvändigtvis är en konsekvens av att personalen slet hål på strupen, utan kan lika väl vara en följd av att hjärtat har opererats. Görel Nergelius menar dessutom att händelsen inte är unik.

– Att det blir hål på matstrupen är en känd men ovanlig komplikation vid denna typ av undersökningar. Det IVO har att ta ställning till är om sjukvården på något sätt kunnat förhindra det, säger han.

Sjukhuset skriver till IVO att de utreder händelsen, men att den analysen inte är klar.

Enligt sjukhuset kommer Alvin sannolikt att bli helt återställd – i bästa fall inom ett år. Under tiden får familjen och deras bebis finna sig i slangar, sjukhuskorridorer och tårar.

– Alvin blir hysterisk när de grejar med honom. Trots att han är så liten, har han insett att när någon håller fast honom är det något hemskt på gång, säger Camilla Albinsson.

Mest läst