Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

8659b1024.jpg

Malmström varnar för högerextrema

EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) uttryckte oro för framväxande extremism och främlingsfientlighet i EU när hon talade på Folk och Försvars rikskonferens.

Hon hävdade att främlingsfientliga och nationalistiska partier inte haft sådant inflytande på nationella parlament sedan andra världskriget. Franska Front National och ungerska Jobbik finns redan i EU-parlamentet. De är, enligt EU-kommissionären, högljudda, men har ganska lite inflytande.

-Men ju fler de blir och ju mer välorganiserade de är, desto större hot blir de i EU-parlamentet, som är fullt medbestämmande i lagstiftningsfrågor, säger Malmström.

-Skulle de bli en av de större grupperna, så kan de verkligen påverka. Det är bekymmersamt.

Malmström uppmanade fler EU-ledare att stå upp mot främlingsfientlighet och intolerans.

-Det finns alldeles för stor tendens att fiska i grumliga vatten

EU-kommissionären kallade vissa länders hantering av romer för en "skamfläck för Europa" och syftade framförallt på Ungern.

Malmström efterlyste också en EU-strategi för hur EU ska agera mot medlemsstater som bryter mot mänskliga rättigheter. I EU-fördraget finns en klausul som gör det möjligt att frysa visst samarbete med sådana länder.

-Men vad har vi fram tills vi når dit. Vi måste hitta en strategi för hur vi ska kunna kritisera varandra tuffare, sade Malmström.

-EU:s mjuka makt sägs vara bra på att påverka länder i närområdet. Det är vi duktiga på. Men när länder väl blivit medlemmar har vi inga riktiga verktyg.

Svenskarnas oro för relationerna mellan den kristna och den muslimska världen har ökat tydligt det senaste året. Det visar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) undersökning Opinioner 2012.

I webbundersökningen gjord av Sifo fick 1 000 personer svara på frågan: "Om du tänker på Sverige de närmsta fem åren - hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för oss i vårt land?"

73 procent svarade att de är mycket eller ganska oroade över relationerna mellan den kristna och den muslimska världen. Det kan jämföras med 58 procent 2011.

65 procent var mycket eller ganska oroade för utvecklingen i Mellanöstern, jämfört med 53 procent 2011.

56 procent var mycket eller ganska oroade för stora flyktingströmmar. En uppgång från 43 procent.

Mest läst