Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Så här såg det ut när Göteborgs största spontanidrottsplats invigdes i Gamlestaden i augusti förra året.

Malmö inspireras av Gamlestaden

Fastighetsägare i Gamlestaden har lyckats skapa trygghet och trivsel. Nu ska konceptet användas i Malmö.

Sedan 2001 har Fastighetsägare i Gamlestaden arbetat för trygghet och trivsel i stadsdelen. Initiativet uppkom när fastighetsägare, näringsidkare och civilsamhället tröttnade på den otrygga boendemiljön, den höga omflyttningen och mörka tidningsrubriker. Föreningen bygger på ett internationellt koncept som kallas Business Improvement District, BID.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med hjälp av bland annat spontanidrottsplatser, odlingsprojekt och loppisar har boendemiljön i området förbättrats under åren, berättar Helena Holmberg. Hon är processledare för Fastighetsägare i Gamlestaden och agerar som rådgivare vid bildandet av ett BID i Sofielund i Malmö.

- Förändringar sker inte av en slump. Det handlar om långsiktigt, envist arbete, säger Helena Holmberg.

Hon berättar att boendeenkäter visar att folk i Gamlestaden känner sig tryggare på allt fler platser i området och att trivseln ökat markant.

- Sofielund I Malmö påminner om Gamlestaden på många sätt. Det är en central stadsdel med tydlig kvartersstruktur som haft många problem under en lång tid. När ett område upplevs som otryggt vill inte folk bo kvar, de vågar inte låta sina barn växa upp där, säger Helena Holmberg.

På tisdag 27 maj bildas BID Sofielund. Först och främst handlar det om att rusta upp och rensa i boendemiljön.

- Det är viktigt att det blir rent och snyggt. Fastighetsägare gör så kallade trygghetsbesiktningar, där man kollar på exempelvis belysning och buskage kring boendet. Det går att förebygga otrygghet med väldigt enkla medel, säger Helena Holmberg.

För aktörerna i föreningen handlar det om att investera både tid och pengar. Något som lönar sig i längden, menar Helena Holmberg.

- Uppsidan är så stor! Det handlar ju om ens egen hemmiljö.

För Gamlestaden tror hon nästa utmaning blir att hantera alla nybyggnationer.

- Det nya och det gamla måste bli en enhet. Och man får inte glömma bort att en stadsdel också bygger på människor, kultur och nätverk - inte bara byggnader, säger hon.

Mest läst