Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Malin Lernfelt: Vi borde prata om enfalden

Demokrati och kvinnors rätt att agera på den politiska arenan är inget som skall tas för givet, skriver Malin Lernfelt.

I går var det 90 år sedan svenska kvinnor för första gången fick vara med om att bestämma hur riket skulle styras. Vid valet den 12 september 1921 valdes även Kerstin Hesselgren som första kvinna in i den svenska riksdagen. 90 år är i ett historiskt perspektiv inte lång tid. Ändå känns det nästintill overkligt att min mormor och hennes systrar tillhörde den första generationen kvinnor som fick växa upp med fullständiga medborgerliga rättigheter. De som kom före fick finna sig i att politiken tillhörde männen. Det gör den fortfarande på alltför många platser runt om i världen. Demokrati och kvinnors rätt att agera på den politiska arenan är inget som kan eller skall tas för givet. Det är, som statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson skriver på sin blogg, en klyscha som aldrig kan bli gammal och sliten att "varje ny generation måste vinnas för demokratin".

Ekengren Oscarsson påpekar också att "många av oss ser den demokratiska rättsstaten som en självklarhet. Naiviteten, historielösheten och bristen på internationell utblick är ofta generande." Något mer generande och historielöst än den text av författaren och filosofen Roland Poirier Martinsson som Svenska Dagbladet publicerade i går är svårt att hitta. Poirier Martinsson tycker vi borde prata om feminismen som enligt honom "i likhet med frenologin och freudianismen bör sorteras in i kapitlet över historiska trender vars lockelse efterhand blir allt svårare att begripa".

Att feminismen inte lockar en medelålders konservativ filosof vars favoritsysselsättning är att hylla 50-talets hemmafruideal kanske inte är egendomligt. Men att denne man, som trots allt har en och annan universitetspoäng, inte förmår se eller förstå de orättvisor som kvinnor i större eller mindre skala tvingas leva med varje dag, är anmärkningsvärt. Samtidigt tydliggör Poirier Martinssons alster hur viktigt det är att vårt samhälle även fortsättningsvis präglas av jämställdhet och genustänk.

Utan feminismens inflytande är risken stor att Sverige halkar tillbaka till den förhistoriska tid som bland annat råder i Texas, den amerikanska delstat där Roland Poirier Martinsson vistats under lång tid. I Texas är det till exempel mäkta populärt att spöka ut flickor i förskoleåldern och skicka runt dem på skönhetstävlingar. Att den sortens enfald, att lära sina döttrar att det finaste de kan bli är skönhetsdrottning och inte politiker (likt Kerstin Hesselgren), fortfarande lever kvar, DET är definitivt något vi borde prata om.

Mest läst