Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Malin Lernfelt: Ställ inte barn mot varandra

Ökad statlig kontroll skapar större likvärdighet i asylmottagandet.

Politikerna planerar att lägga ned den lågstadieskola som (tillsammans med den sammanbyggda förskolan) är hjärtat i mitt bostadsområde i södra Göteborg. Den prisbelönta arkitekt som ritade området inspirerades av gamla fiskelägen. Skolan placerades i mitten och byggdes först. Sedan växte radhus och bostadsrätter, slingrande bilfria gränder och gröna lekvänliga ytor fram omkring den. Nu vill SDN Askim-Frölunda-Högsbo slå sönder den struktur som i 40 år skapat trygghet för Skintebobarnen.

Anledningen är pengar. Det förstår man av stadsdelens aktuella uppföljningsrapport som slår fast att ekonomin är mycket ansträngd.

Inte bara skolbarnen får ta smällar. Förskolan pressas hårt och trots att AFH kritiserats av Stadsrevisionen för att inte ge sina äldre den hjälp de har rätt till, heter det i rapporten att ”äldreomsorgen inte lyckats minska antalet permanentplatser i avsedd takt”.

Situationen är ohållbar. Och de bakomliggande orsakerna framgår tydligt. Enligt rapporten handlar det bland annat om en stor tillströmning av ensamkommande flyktingbarn. Senaste året 42 unga skyddssökande. Relativt sett inte många. Men det faktum att varje flyktingbarn, utöver de 1 900 kronor per dygn staten bidrar med, kostar ytterligare ett par tusen (per dygn) som måste tas i från andra verksamheter, skapar en ytterligt olycklig situation då olika skyddsvärda grupper ställs mot varandra. Eftersom lagarna vilka omger skolan och äldreomsorgen inte är särskilt strikta, är det ofta dessa som förlorar striden om resurserna.

Situationen i Askim-Fröunda-Högsbo visar mer än något annat varför staten borde ta över ansvaret för flyktingmottagandet. Såväl ekonomiskt som organisationsmässigt. Våra hjärtan och gränser måste självklart fortsatt vara öppna för alla som flyr för sina liv. Det är viktigt. Men lokalpolitiker som inte förmår hantera sitt ansvar och barn och gamla som far illa till följd av de kostnader som lämpas över på kommunerna riskerar att trappa upp motsättningar och främlingsfientlighet. Ökad statlig kontroll skulle också skapa en större likvärdighet i mottagandet och minska manöverutrymmet för de entreprenörer med goda kommunalpolitiska kontakter vilka i dag tjänar storkovan på att förvandla övergivna sjukhus till flyktingförläggningar. Något som vore nog så välkommet.

Mest läst