Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Malin

Malin Lernfelt: Få muslimer är islamister

Det är allvarligt att sveriges muslimer så ofta i debatten representeras av människor som inte skiljer på politik och religion, skriver Malin Lernfelt i sin krönika.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För en tid sedan uppmärksammade ledarredaktionen att moderaterna i Göteborg nominerat Abdirisak Waberi högt upp på riksdagslistan. Waberi är rektor för Römosseskolan och ordförande för Islamiska förbundet. I en intervju som RFSU gjort med Waberi sade han bland annat att en man kan ha fyra fruar, att mannen bestämmer i familjen, att kvinnor och män har olika roller i livet, och att en man får slå sin kvinna om hon är otrogen. Ganska magstarka uttalanden från en man som skall representera ett parti som säger sig kämpa för att "ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön. Och att "alla former av diskriminering, förtryck och generaliseringar måste motverkas".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Waberi kom dock snabbt med ett inlägg på GP:s Fria ord där han påpekade att det inte var sina egna åsikter han framförde i intervjun, utan att han helt enkelt berättade om vad som stod i koranen.

Där kunde historien slutat. Om inte Svt för en vecka sedan sänt den prisbelönta journalisten Evin Rubars dokumentär "Slaget om muslimerna" som handlar om politisk islam, och om hur islamister i Sverige får stå oemotsagda när de säger sig representera en majoritet av landets muslimer.

Där dyker Waberi upp igen. Han säger saker som att han gärna skulle vilja leva i ett samhälle styrt av koranen. Alltså ett samhälle där kvinnan är underställd mannen. Waberi slår också fast att en kvinna som inte har slöja inte är en riktig muslim, att alla muslimer måste äta halal-slaktad mat och att koranen bara har en enda tolkning. För mig är det svårt att förstå på annat sätt än att han menar den tolkning som han själv och Islamiska förbundet står för. En tolkning som är bokstavstroende.

Naturligtvis är Abdirisak Waberi fri att tycka och tänka vad han vill. Det är det den svenska religionsfriheten går ut på. Men han är knappast rätt person att företräda ett parti som säger sig stå för jämställdhet och människors (även muslimers) rätt att tycka vad man vill, tänka vad man vill, tolka sin religion på det sätt som passar en själv.

En majoritet av Sveriges muslimer är inte fundamentalister. De är vanliga människor vilka som helst. Vissa bär slöja, men de flesta gör det inte. Vissa äter bara halal-kött, men det finns lika många som inte bryr sig. De är lika mycket muslimer oavsett. Precis som man inte behöver vara med i Livets ord för att vara kristen så behöver man inte vara bokstavstroende för att vara muslim.

Ändå är det människor som Abdirisak Waberi, ordföranden för Sveriges muslimska förbund Mahmoud Aldebe och imamen Abd el Haqq Kielan som närapå oemotsagda får representera svenska muslimer i medierna och i politiken. Människor som utan att blinka blandar ihop religion och politik. Som inte delar den demokratiska uppfattningen att religionen är personlig och handlar om den enskilda människans relation till Gud, Allah eller vad man nu tror på, utan anser att islam bör styra varje detalj i livet. I alla fall av alla muslimers liv.

Att det blivit så här är allvarligt. När majoritetssamhället börjar definiera en muslim som någon som är bokstavstroende och möter fundamentalisternas rop på särlagstiftning och specialregler med förståelse är vi ute på hal is. För de som drabbas av vår okunnighet är inte vi själva. Det är de – företrädesvis barn –, ungdomar och kvinnor som lever i fundamentalismens skugga mitt i bland oss. Som till följd av islamisternas krav allt mer avskiljs från samhället.

Det är dags att alla från regeringen till nyhetsmedia slutar upp med att låta muslimernas verklighet definieras av islamister. Och sluta låta välvilja hindra oss ifrån att ifrågasätta.

Mest läst