Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Malin Lernfelt: Den som gapar efter mycket ...

Man bör inte dribbla lite hur som helst med sina politiska ståndpunkter.

Läs också: Bra med många i KD-kamp

och Vägval för KD

Det tog inte särskilt lång tid efter att den kristdemokratiska partiledarkandidaten Ebba Busch Thor suttit i Ekots lördagsintervju (14/2) förrän det var annat ljud i skällan. I intervjun hade hon understrukit att hon står bakom vår nuvarande abortlagstiftning och inte har några problem med den lag som ger kvinnor från länder, där det är betydligt svårare att få göra abort, möjlighet att genomgå ingreppet här, förrän det var annat ljud i skällan.

I en intervju i tidningen Världen i dag (17/2) säger nu Busch Thor att hon vill ha en nollvision för aborter och att hon kan tänka sig att verka för en uppföljning av regelverket som sedan 2008 ger utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige.

Visserligen flikar Busch Thor in att hon stöder svensk abortlag som den ser ut i dag. Men tonen är betydligt mer abortkritisk än i Sveriges radios intervju. Med ord om förbättrad statistik rörande abortskäl och vikten av ytterligare stödfunktioner som kan bidra till att fler väljer att fullfölja sin graviditet, är det tydligt var hon vill komma. Ebba Busch Thor är dessutom för ett införande av en samvetsklausul för vårdpersonal av det slag som förekommer i en del andra europeiska länder.

Tisdagens utspel är problematiskt av flera skäl. Förutom det mest självklara som naturligtvis handlar om att Busch Thors visioner hotar kvinnors rätt till trygg och säker abort samt deras rätt att slippa få sina val ifrågasatta, handlar det om att hon rent politiskt sätter sin trovärdighet på spel. Det är svårt att inte få intrycket av att hon i lördagsintervjun försökte utmåla sig som stående i den kristdemokratiska mittfåran för att på så sätt maximera stödet från olika delar av partiet.

De värdekonservativa, bland andra Tuve Skånberg som under lång tid stöttat Busch Thor, reagerade kraftigt på hennes ställningstaganden. Han gick ut i medierna och hävdade att hon tömt allt vad Kristdemokraterna har kämpat för med några få svar i Lördagsintervjun. Då blev det plötsligt viktigt att backa tillbaka och markera att hon trots allt hör hemma längst ut till höger i KD. Det är inte seriöst.

Visst är det ofrånkomligt att den som strävar efter en partiledarpost måste vara hungrig efter makt och beredd att kompromissa. Men det betyder inte att man kan eller bör dribbla lite hur som helst med sina politiska ståndpunkter. Den som gör det riskerar att till slut att framstå som endast en kappvändande streber. Och det ligger ju inte helt sällan en sanning i det gamla talesättet om att den som gapar efter mycket ... 

Mest läst