Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Malin Lernfelt: Centern bör satsa grönt

Lyft frågor om djurskydd och ekologiskt producerat, men se upp för grodor, skriver Malin Lernfelt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är inte lätt vara Centerparti just nu. I mellandagarna kom en opinionsundersökning från Skop som visade att Centern hamnar under riksdagsspärren med endast 3,8 procent av väljarsympatierna. Aftonbladets ledarsida var snabbt ute och slog fast att "Centerpartiet har gjort sitt" eftersom de "företräder ingen".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur de nästan 400 000 personer som röstade på Centern i valet i höstas kan likställas med ingen har jag lite svårt att få ihop. Men det har tydligen inte Aftonbladet. Man kan undra om ledarskribenterna på Sveriges största S-märkta tidning skulle göra samma bedömning när det gäller Industrifacket Metall. De har nästan exakt lika många medlemmar (380 000) som det finns centerröstare. Om man skall vara logisk företräder alltså Metall i Aftonbladets ögon ingen.

Knappt hade Centern hunnit svälja Skops sorgfälliga väjarbarometer innan nästa kris var under uppsegling. Denna gång kom slaget i solarplexus från en av de egna. Stefan Hanna, centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala, föreslog på sin blogg att överviktiga bör betala extraskatt. Hanna har också uttryckt åsikter om att Lars Vilks inte bör omfattas av yttrandefriheten, att bidragsfuskare bör iklädas hyenadräkt och att flyktingar behöver lära sig att känna empati.

Hannas mer än lovligt korkade utspel har under de senaste dagarna spridit sig som en löpeld på nätet och igår hade det gått så långt att Centerpartiet i Uppsala höll ett krismöte. Stefan Hanna gick ut och bad om ursäkt, men skadan är redan skedd. Centerpartiet behöver inte uppmärksamhet av den här typen. Tvärtom är det uppenbart att partiet måste få en nytändning och hitta positiv väg framåt.

Jag tror, till skillnad från till exempel redaktionen för Liberal Debatt, att det finns en sådan. Centern har en viktig roll att spela som ett eget parti med egen profil. Visserligen är det ett faktum att "liberalismen breder ut sig i det som en gång var Bondeförbundet" som Liberal Debatts redaktör Carl Lagerqvist skriver. Det betyder däremot inte att Centern håller på att bli Folkpartiet. Tittar man närmare på partierna är det mer som skiljer än man kan tro. De saker som driver människor att engagera sig i Centerpartiet är i de flesta fall helt andra än de som gör att människor går med i Folkpartiet liberalerna. Och även om även Centern i dag (efter mångt och mycket) definierar sig som ett borgerligt parti står många medlemmar fortfarande kvar med gummistövlarna Folkrörelsesverige.

Centerpartiets bästa möjlighet att stärka sin egen profil och ta steget in i framtiden borde vara att fortsätta på den inslagna vägen som alliansens gröna alternativ. Det finns många människor som oroar sig för klimatet, vill köpa ekologiska varor och bryr sig om djurskydd och förnybara energikällor utan att för den sakens skull vill kasta ut en fungerande vardag med badvattnet. Eller som de centerpartistiska statsråden uttryckte det i valrörelsen – Jaga utsläppen, inte bilisterna.

Det går att kombinera god miljö med tillväxt. Om Centerpartiet lyckas föra ut det budskapet tillräckligt bra bör de i framtiden kunna locka över många av de som förhoppningsvis tröttnar på Miljöpartiets allt mer fundamentalistiska och ogenomtänkta politik. I alla fall så länge de kan stoppa grodorna från att hoppa från korkade kommunalråds tangentbord.