Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Malin Hammar blev hjärtsjuk av jobbet

Press på jobbet, höga krav och låg kontroll – det är faktorer i arbetsmiljön som ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Malin Hammar drabbades i samband med en kris på jobbet av tre hjärtinfarkter på ett dygn.

Malin Hammar var 49 år och trivdes med det höga tempot på jobbet som försäljnings- och marknadschef på ett lyxhotell i Costa Rica. Men i samband med finanskrisen 2008 förändrades stämningen; arbetet blev pressande och kravfyllt, hon kände sig orättvist behandlad och brottades med oro att förlora sitt jobb.

En morgon vaknade hon och kände att det spände över bröstet.

– Jag trodde att det var halsbränna och tog lite medicin mot det och då gick känslan tillbaka, berättar Malin Hammar.

Men smärtan återkom på natten och nästa dag. När hon kördes till sjukhus slog läkare fast att hon haft tre infarkter under loppet av ett dygn.

Utlösande faktor

Även om Malin Hammar har hjärtsjukdom i släkten, hennes mamma avled i en infarkt när Malin var 15 år, är hon är övertygad om att jobbet var den utlösande faktorn.

– Jag har aldrig blivit så dåligt behandlad på jobbet som jag blev under de där månaderna. Jag mådde så dåligt. Jag sov dåligt och kände mig otroligt stressad och ångestfylld, säger hon.

En ny rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) slår nu fast att det finns ett tydligt samband mellan arbetsmiljön och risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom.

Lite ledsen

– Arbetsmiljön är inte bara något som kan göra en lite ledsen – utan faktiskt svårt sjuk om den är dålig, säger Töres Theorell, professor och ordförande i projektet.

Vad i arbetsmiljön som har betydelse varierar något mellan de olika sjukdomarna. Men små möjligheter att påverka, höga krav, låg kontroll, osäker anställning, buller samt skift- eller nattarbete är tydliga faktorer.

Sambandet kan inte bortförklaras med livsstilsfaktorer, som rökning, stillasittande och dåliga familjeförhållanden.

– Det är olika komponenter som lägger sig på varandra. Har man det taskigt hemma och taskigt på jobbet blir det ännu värre förstås. Och har man ett bra familjeliv kan man klara ett farligt arbetsliv bättre. Men det är ändå så att arbetsmiljön har en egen effekt, säger Töres Theorell.

Chefer måste förändra

Med bättre arbetsmiljöer skulle färre drabbas av hjärtsjukdom, enligt Theorell.

– På samhällsnivå betyder de här riskerna mycket. Arbetsgivare och chefer måste ta till sig kunskapen mer aktivt och förändra arbetsmiljöer som tydligt innebär risker för anställdas hälsa, säger Töres Theorell.

Malin Hammar valde efter infarkterna att lämna de glamourösa internationella miljöerna. Hon flyttade hem till Sverige och sadlade om till föreläsare.

– När något sådant här händer värderar man om allt i sitt liv. Jag tror att det är få som när de ligger på sin dödsbädd ångrar att de inte arbetat mer, säger Malin Hammar.

Fakta: Hjärt-kärlsjukdom

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Mer än vart tredje dödsfall har hjärt-kärlsjukdom som underliggande orsak.

Varje år drabbas cirka 30 000 personer av hjärtinfarkt.

Ungefär 25 000 personer får stroke varje år.

En uppskattning är att omkring en tredjedel av den vuxna befolkningen i Europa har högt blodtryck.

Källa: SBU

Mest läst