Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

84777b1024.jpg

Malichef: Matproblemen är lösta

De svenska FN-soldaterna i Mali behöver inte längre gå hungriga, enligt styrkans chef. Köttfärslimpa och pizza har stått på menyn de senaste dagarna.

Dagens Nyheter har publicerat uppgifter om att FN-styrkan i Mali inte får tillräckligt med mat. En uppgiftslämnare uppgav att soldater tvingats dricka vatten på kvällarna för att inte behöva lägga sig hungriga. Enligt DN ska FN-ransonen bara ha innehållit 1 800 kilokalorier per dag, vilket näringsexperter bedömer vara farligt lite.

Men matproblemen ska ha varit tillfälliga - och är nu lösta, enligt överstelöjtnant Carl-Magnus Svensson, som är chef för den svenska Malistyrkan.

-Under en tvåveckorsperiod, när vi gick från fältransoner till att vi startade vårt eget kök, fanns det inkörningsproblem. Samtidigt hade vi problem med färsklivsmedelsleveranser från FN, säger han till TT.

Max sju bitar pizza

För tre månader sedan fanns ingenting på den plats i öknen där den svenska styrkan bygger sitt läger och FN:s underhållskedja är 800 kilometer lång till huvudstaden Bamako.

-Det finns alltid en risk att det blir en störning i underhållskedjan. Vi är på en av de mest otillgängliga platserna i världen. Men uppstår det en sådan brist så har jag tillräckligt med reservlivsmedel, fältransoner, som var och en är 4 000-4 500 kilokalorier.

På torsdagen åt de svenska soldaterna köttfärslimpa med sås och potatis och kvällen före serverades det pizza.

-Jag tittade in i matsalen. Då fanns det en liten skylt där det stod "max sju bitar". Då kände jag att vi nog överlever, säger Carl-Magnus Svensson, som förstår att soldaterna i hans förband har varit upprörda. -Jag har stor respekt för deras uppfattning och det fanns tillfällen under den perioden då jag själv tyckte att det var jobbigt.

Tacksamma för omtanke

Efter DN:s publicering har flera ledande försvarspolitiker varit mycket kritiska till den rapporterade matbristen. Det tas emot som välkommen omtanke av soldaterna i Mali.

-Både jag och förbandet skänker givetvis en tacksamhetstanke till alla som känner omsorg om oss här nere. Det känns otroligt positivt, säger Carl-Magnus Svensson.
Mest läst