Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Makode Linde visar nytt verk

Biennalen smygstartar på torsdagskvällen med filmvisning i en "konsthuva". Makode Linde bidrar med en rykande färsk video.

- Jag kallar den Utan titel (about birth) och den är lite som om Lennart Nilsson och David Lynch möts i Cannibal holocaust-manuset, säger Makode Linde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sugen på karneval

Berlinbon Linde kom till Göteborg natten till torsdagen och hade inte koll på att konstbiennalen GIBCA drar igång den här veckan.

- Jag är bokad att spela på Nefertiti på fredagen och tänkte vad ska jag göra i två dagar i Göteborg. Sedan insåg jag att det händer massor! Jag är sugen på att gå med i karnevalståget i morgon. Alla gillar en karneval!

Karnevalen är en massperformance i regi av en av biennalens curatorer Claire Tancons. Den kommer att gå från Götaplatsen till Nefertiti i kringelikrokar genom centrala Göteborg med start 16.00 på fredagen.

Men redan på torsdagskvällen 17.00 är det premiär för videoskulpturinstallationen Art Hood på Mornington Hotel på Avenyn. Bakom projektet står konstnärerna Tomas Ferm och Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

Videoverk visas i "konsthuva"

Besökarna får sätta sig på skulpturen och sticka in huvudet i en huv för att se videoverk av inbjudna konstnärer. På Mornington Hotel är det Makode Lindes verk som visas. Skulpturen och videoverket har en gemensam inspirationskälla: Brancusis skulptur Den nyfödde (finns på Moderna museet i Stockholm).

Makode Linde låter förtjust när han pratar om Art Hood.

- För mig är det som att man sticker in huvudet i en livmoder. Jag gillar att det krävs lite interaktion av besökaren och att man blir ensam med sin upplevelse. Ofta tycker jag att det är svårt att ta till sig videoverk när det är mycket folk omkring.

Åker på turné

Han tycker att det är inspirerande att få ett givet ämne att förhålla sig till.

- Det kan vara ganska katalyserande att bli uppmanad att följa ett ämne, utan att det blir hemläxa. Födsel som tema har bara svävat förbi marginellt i min inspirationsvärld tidigare, men jag insåg snart att jag bar omkring på en massa saker som relaterar till ämnet.

Efter GIBCA kommer Art Hood att åka på turné, först till Konsthallen Bohusläns museum 12-20 oktober (där ett videoverk av Anna-Karin Rasmusson visas), sedan dyker den upp på Göteborgs filmfestival nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.