Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
TIGGERI

Majoritet vill se tiggeriförbud

Amalia är en av dem som tigger på Stockholms gator för att försörja sina tre barn i Rumänien. Men om svenska folket får som det vill blir det stopp för det.

Enligt en undersökning från Novus som TT beställt vill 56 procent av de tillfrågade förbjuda tiggeri, medan 23 procent tycker att det vore ett dåligt förslag.

Inom båda politiska läger är majoriteten för ett förbud, men stödet är starkare bland Alliansens väljare. Allra starkast stöd för att förbjuda tiggeri finns bland SD:s väljare med 87 procent av de tillfrågade i undersökningen.

-Stödet för ett tiggeriförbud är anmärkningsvärt starkt. Jag vet inte om det finns någon tidigare mätning att jämföra med, det är värt att notera att det utöver SD och enstaka opinionsbildare (Rothstein t ex) inte är några andra som politiserat frågan och försökt mobilisera kring en förbudslinje. Trots detta är alltså en överväldigande majoritet för ett förbud, säger Andreas Johansson Heinös, statsvetare vid Göteborgs universitet och även knuten till Timbro, till TT.

Enligt Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare, skulle ett förbud inte lösa några problem.

-Det är väl ungefär lika enkelt att förbjuda tiggeri och tro att det löser något som att säga att vi förbjuder fattigdom.
Mest läst