Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Majoritet tveksam till trängselskatt

  En majoritet av göteborgarna är emot trängselskatten. Men i det tysta finns förespråkare. Det visar tre färska undersökningar från Göteborgs universitet.

  Motståndet mot trängselskatten håller i sig. Forskare vid Göteborgs universitet har i telefonintervjuer frågat 500 göteborgare om de är för eller emot. 55 procent svarar att de är emot, och lite mer än var tredje, 35 procent, är för en ny skatt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det finns en majoritet mot i dagsläget, men det saknas heller inte stöd för trängselskatten, säger Johan Martinsson, forskningsledare vid Göteborgs universitet som tillsammans med Andreas Nilsson vid psykologiska institutionen står bakom undersökningen.

  Resultatet är i stort sett detsamma som i en GP-Sifo för nästan exakt två år sedan.

  Telefonintervjuerna är bara en av sammanlagt tre undersökningar som universitetet har gjort med frågor om trängselskatten.

  Den andra undersökningen ger ett helt annorlunda resultat. Här har många högutbildade och personer som är samhällsintresserade deltagit, sammanlagt 1136 personer från universitetets medborgarpanel. Det är en grupp människor som statsvetenskapliga institutionen använder för att mäta allmänhetens åsikter om aktuella frågor. Det är alltså inte ett representativt urval av medborgare, utan man får själv anmäla sig. Resultatet är anmärkningsvärt: 47 procent är för trängselskatt, 42 procent mot och 11 procent osäkra.

  – Tar man del av rapporteringen kring trängselskatterna får man intrycket av att alla är emot, men det är inte bilden vi får. Däremot är de som säger ja inte lika intensiva i sina åsikter och hörs inte lika mycket i debatten, säger Johan Martinsson.

  Den tredje undersökningen genomfördes i början av sommaren i samarbete med GP. Det är en webbaserad enkät som låg på gp.se under ett par veckors tid. Där kunde alla som ville delta. Sammanlagt svarade 5088 personer och motståndet mot trängselskatten var massivt: 74 procent var emot.

  – De som har mer starka och tydliga åsikter är mer benägna att delta i sådana här undersökningar och har därför valt att svara, säger Johan Martinsson.

  Inte i någon av de tre undersökningarna finns skillnader mellan män och kvinnors inställning till trängselskatter. Däremot är inte oväntat de som bor utanför vägtullarna mer negativa.

  Trots att resultaten i de olika undersökningarna spretar, slår Johan Martinsson och hans kolleger fast att en majoritet av göteborgarna är negativa till trängselskatten, eftersom den mest vetenskapliga undersökningen visar ett tydligt resultat.

  – Telefonundersökningen är den enda som bygger på ett korrekt befolkningsurval, så det är den vi måste lita på. Med en felmarginal på fyra procent plus eller minus, så det är statistiskt säkerställt att någonstans mellan 50 och 59 procent är emot trängselskatt, säger Johan Martinsson.

  Fotnot: Vill du vara med i universitetets medborgarpanel, läs mer och anmäl dig på www.pol.gu.se/medborgarpanelen

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.