Maha har en passion för allt grönt

Kokerskan Maha Kader gör något mer än att servera skollunch. Hon inspirerar, utbildar och bjuder in till en hälsosam och trivsam matstund. Varje dag låter hon fantasin flöda och skapar tillsammans med kollegan Rabab Alchay magi utav olika grönsaker, rotsaker och baljväxter.

ANNONS
|

Ett stort intresse för matlagning, och en önskan att få arbeta med barn gjorde att Maha hamnade i skolköket efter att länge arbetat inom ekonomibranschen. Sedan 2005 är hon köksansvarig kokerska på lågstadieskolan Valåsskolan i Lindome, Mölndal.

När GP träffar Maha håller hon och kollegan Rabab som bäst på att förbereda dagens lunch. På menyn står kycklinggryta med ris och sallad. Kycklinggrytan levereras från ett större skolkök i närheten, Maha och Rabab kokar riset och har fria händer när det gäller salladen. Med inspiration från olika matkulturer och egna smakminnen arbetar de målmedvetet under en satt budget för att skapa variation och goda smaker i den för Maha så viktiga salladsbuffén. Något som uppskattas av både elever och personal.

ANNONS

Hur lyder då knepen för att få det fantasifulla skapandet att matcha budgeten?

–Vi köper alltid in råvaror efter säsong, och varierar dem på olika sätt. På vintern blir det mycket kål och olika rotsaker. När tomaterna och gurkan blir goda igen använder vi gärna dem. Sedan försöker vi att inte kasta någonting, utan att istället tänka om och göra något nytt. Exempelvis äpplen som börjar bli mjuka och tråkiga skivar vi upp, blandar med lite olja och kanel och ställer fram på buffén. Det brukar vara populärt.

Maha kör ut vagnen med förberedda sallader och ställer vant ut vad som blir en vacker blandning av grönsaker, rotsaker och baljväxter i olika färger på serveringsdisken. Att arbeta med olika färger är ett av hennes bästa tips för att skapa variation på salladsbuffén.

–Vi använder ofta morötter i olika färger, det blir fint och känns roligare. Vi använder också olika kryddor och tillagar råvarorna på olika sätt. Exempelvis så serverar vi både rårivna morötter och ugnsbakade morotsstavar som vi blandar med olika örter och strör rostade solroskärnor över.

Vad är det som driver dig i skapandet?

–Jag vill att barnen ska få smaka på många olika grönsaker, och att de ska få upptäcka hur samma grönsak kan smaka tillagad på olika sätt. Kanske får de smaka på sådant som de inte stöter på annars. Sedan är det kul och att få göra saker från grunden som vi gör med salladsbuffén.

ANNONS

Nyckeln till att få eleverna att våga smaka är att prata mer om råvarorna menar Maha. På väggarna i bamba har hon hängt upp färgglada planscher med utbildande texter och inbjudande bilder på olika grönsaker, rotsaker och baljväxter.

–Det är viktigt att prata om hur nyttigt det är med dessa råvaror. Om man pratar om hur bra det är för kroppen, och varför, blir det lättare att få eleverna att smaka.

En annan av Mahas hjärtefrågor är att minska matsvinnet. Varje år anordnar hon en tävling som går ut på att eleverna ska bli medvetna om vad som slängs. De dagar under tävlingen då vikten av elevernas gemensamma matsvinn ligger under den uppsatta gränsen får de en stjärna, efter tio hopsamlade stjärnor serveras en önskelunch.

–De är väldigt duktiga och vi har knappt något svinn alls. Dessutom är tävlingen bra eftersom de får träna på att bara ta den mängd mat de orkar äta upp.

Eleverna hälsar glatt på Maha när de kommer in i bamba redo att ta för sig av dagens lunch. Smaka lite, de är goda uppmanar hon en elev som tittar lite misstänksamt på de ugnsbakade rotsakerna med solroskärnor som står uppställda bredvid en hummus och en klassisk pizzasallad.

ANNONS

–Jag brukar prata om att det är bra att fylla halva tallriken med nya grönsaker för att testa sig fram. Det var så vår grönsaksvecka växte fram, det är en temavecka som motiverar barnen att testa nytt, och att lära sig mer om maten. Under grönsaksveckan börjar vi med att en dag servera olika rotsaker, andra dagen baljväxter och tredje dagen grönsaker på salladsbuffén. Det tycker eleverna är roligt.

Att Maha har en fin relation till eleverna, och att hon har ett brinnande intresse för det hon gör märks väl. Det i sig känns lika inbjudande och inspirerande som den färgsprakande salladsbuffén.

ANNONS