Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Regionvalet - valvakorna
Johnny Magnusson deppar över resultat och en kopp kaffe.

Magnussons SD-öppning väckte uppmärksamhet

Det väckte uppmärksamhet att Johnny Magnusson (M) på söndagskvällen inte stängde dörren för SD.

När han på Sveriges radios valvaka fick frågan svarade moderaternas gruppledare i regionen, att han inte utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna, rapporterade gp.se på söndagskvällen.
Johnny Magnusson sa då:
– Vi är tillbaka på ruta noll där inget block för majoritet och SD har en vågmästarroll. Nu är det upp till alla oss att sätta oss ner i morgon och se vad vi kan göra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När GP vid sju-tiden på måndagsmorgonen ringde upp Johnny Magnusson var han mindre öppen i fråga om SD.
- Vi kommer definitivt inte att söka samarbete eller samverkan med Sverigedemokraterna, sa han.
- Men med nuvarande politiska blockindelning är Sverigedemokraterna vågmästare, det är bara att inse, konstaterade Johnny Magnusson samtidigt en gång till.

Enligt honom är det nu socialdemokraterna som har bollen:
- Partiet har gått framåt och därmed är det S som i första hand får ta initiativet, sa Johnny Magnusson (M).

Sjukvårdspartiet ramlar ut
Socialdemokraterna har nu ett svårare läge än i höstas eftersom Sjukvårdspartiet ramlar ur regionfullmäktige.
Socialdemokraterna måste locka över minst ett borgerligt parti till den röd-gröna sidan för att samla en stabil majoritet i regionen.

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) konstaterade direkt efter att valresultatet var klart att han och hans parti inte har några låsningar till andra partier utan kan agera helt fritt.

- Vi är inte beredda att diskutera något med Sverigedemokraterna men i övrigt har vi inga låsningar, sa Gert-Inge Andersson vid valvakan i Göteborg.
Efter några timmars sömn, vid halvsju-tiden på måndagsmorgonen, förberedde sig Andersson för ett telefonmöte med partiets representantskap i Västra Götaland.
- Vi skall diskutera vilket förhandlingsmandat jag skall få, säger han. Men det är viktigt att få en stabil majoritet i regionfullmäktige och regionstyrelsen och för det krävs att vi bryter blockgränsen.

S, MP och V har fått 73 av de 149 mandaten vilket inte räcker för egen majoritet.
Flera företrädare för de borgerliga partierna och bland ledande socialdemokrater ansåg på valkvällen att Socialdemokraterna i första hand bör söka stöd hos Folkpartiet.
Partierna har tidigare samarbetat i regionen och Folkpartiet anses vara det parti som står närmast Socialdemokraterna i många centrala frågor. Även om det kanske var en tillfällighet, så dök FP:s gruppledare Jonas Andersson upp på socialdemokraternas valvaka en kort stund, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

"Allt längre åt vänster"
Men Jonas Andersson anser att S och FP står mycket längre från varandra i dag än man tidigare gjort.
- Socialdemokraterna har under de senaste månaderna rört sig allt längre åt vänster, säger han till gp.se tidigt på måndagsmorgonen.
- Det gäller bland annat i många centrala vårdfrågor, det gäller enhetstaxan i kollektivtrafiken och det gäller i den allmänna politiska retoriken. Socialdemokraterna har tagit sjumilakliv åt vänster
Andersson pekar bland annat Angereds närsjukhus där S, FP och C tidigare varit överens om att sjukhuset borde styras lokalt.

Jonas Andersson (FP) anser det också naturligt att flera borgerliga partier blir inbjudna till samtal om det kommer att handla om en ny blockgränsöverskridande regeringsbildning.
- Samarbetet mellan C, FP och S fungerade väl i många år. Men på den tiden hade vi en annan socialdemokrati i Västra Götaland än vi har i dag.

492531.jpg
Mest läst