Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Magnus Härenstam är död

Magnus Härenstam är död. Den folkkäre skådespelaren och programledaren blev 73 år.

Magnus Härenstam har under en lång tid kämpat mot sin cancer. Han genomgick flera behandlingar med bromsande cellgifter. Den 13 juni somnade han in i sitt hem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också: En 50 år lång karriär

Läs också: Många kärleksfulla ord om Härenstam

Facebook skriver Magnus Härenstams familj:

"Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår älskade Magnus på eftermiddagen lördagen den 13 juni har avlidit efter sviterna av sin cancer. Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss.

I vår stora sorg och saknad är vi i familjen berörda av alla kärleksfulla och varma ord vi får om Magnus, både från vänner och familj men även från allmänheten. Det ger oss sådan glädje och det känns naturligt att försöka samla tankarna på ett ställe, "Magnus I Våra Hjärtan". Här kan ni dela med er av tankar och anekdoter, så kan vi tillsammans le åt glada minnen - det hade Magnus gillat!

Varma hälsningar från Magnus familj."

Magnus Härenstam slog igenom på 1970-talet tillsammans med kollegan Brasse Brännström i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Härenstam gjorde tillsammans med Brännström många uppskattade sketcher som sändes i Sveriges Television. 1991-2005 var Härenstam programledare för Jeopardy i TV4.

Genom åren medverkade Härenstam i många filmer, bland annat Sällskapsresan (1980), Göta kanal (1981) och Vuxna människor (1999).

2012 hade showen Morsning & goodbye premiär. Biografin med samma namn släpptes 2015. GP:s kritiker Lis Hellström Sveningson recenserade boken för några dagar sedan. Läs recensionen här.

- Det här var oväntat, kommenterar hon när hon nås av beskedet om Magnus Härenstams hastiga bortgång.

- Jag får en känsla av att det var mitt i steget. Efter att ha läst hans memoarer så förstår jag att han visste att tiden var utmätt och kort. Jag är glad att han i alla fall hann lämna ett så fint avtryck av sin karriär som i självbiografin Morsning & goodbye. Men de största minnen vi kommer att bära med oss är ändå de många oförglömliga ögonblick han gett oss på scener, i filmer, i kabaréer och på tv under hela karriären, fortsätter Lis Hellström Sveningson, mångårig teaterkritiker för GP.

- Inte minst i klassikern Fem myror är fler än fyra elefanter. Och allt han gjorde tillsammans med Brasse Brännström såklart i konstellationen Magnus & Brasse. Det är först på senare år som jag verkligen förstått vidden av hans talang, och vilken stor scenpersonlighet han på alla sätt faktiskt var. Nu går mina varmaste tankar främst till Magnus Härenstams familj och nämaste krets.

Mest läst