Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Magisk cirkel gör succé

Redan före utgivningen var "Cirkeln" en modern framgångssaga. Såld till utlandet, på väg att bli film, tokhyllad i landets största morgontidning. Fantasybokens skapare är minst sagt omtumlade över gensvaret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det liksom bubblar av glädje om Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. När vi möts ligger "Cirkeln" etta både på Adlibris och Bokus försäljningslistor och de har knappt hunnit smälta recensionen i Dagens Nyheter som avslutas med orden "det här kommer att bli stort".

-Vi är lite spralliga just nu, säger Mats Strandberg och får det att låta som en underdrift.

De beskriver sig som två nördar som av en slump hittat varandra, två människor med en stark förkärlek för magiska världar. Suzanne Collins "Hungerspelen", tv-serien "Buffy och vampyrerna" och Neil Gaimans tecknade serie "Sandman" är självklara beståndsdelar i deras gemensamma sfär.

Bekämpar ondskan

Nu har de skapat en egen fantasivärld för unga läsare. "Cirkeln" utspelas i Sverige, i (den fiktiva) bruksorten Engelsfors, på en helt vanlig gymnasieskola. Efter ett dödsfall på skolan kallas sex kvinnliga elever mitt i natten till Engelsfors nedlagda dansbana. Där får de veta att en stor fara hotar och att de är de enda som kan bekämpa ondskan.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg bestämde sig redan från början för att skriva en bok om tonåringar.

-Det är en väldigt laddad tid för de flesta och skolan är verkligen som ett mikrokosmos, man är ihopträngd med alla de här människorna man inte valt själv. Och så är det så befriande att kärlek, vänskap och alla känslor verkligen är på liv och död i den åldern, säger Mats Strandberg.

Inga baktankar

De förenades i en gemensam lust att skapa lika omtumlande läsupplevelser som de själva fått av Michael Endes "Den oändliga historien" eller Donna Tartts "Den hemliga historien". Några kommersiella baktankar fanns inte, framhåller de med emfas.

-En journalist berättade att någon frågat "har de gjort det här bara för att tjäna pengar?" Och vi bara "ja, vi skriver en svensk ungdomsbok, för då kommer vi att bli så himla rika, det är en sådan briljant masterplan", säger Sara Bergmark Elfgren ironiskt.

Och Mats Strandberg fortsätter:

-Det är kanske det vi har varit mest oroliga för. Vi är ju genuina nördar, vi är verkligen fans av genren själva och därför har vi hoppats att vinkeln inte ska bli "De har försökt skriva den svenska 'Twilight'" - fast i och för sig har det blivit lite så i alla fall.

Handlingskraftiga tjejer

Till skillnad från Stephenie Meyers vampyrböcker är "Cirkeln" byggd kring ett gäng sinsemellan olika, men handlingskraftiga tjejer.

-Det har varit lite av en trend att böckerna handlar om en tjej som träffar en övernaturlig kille som säger "I will protect you" och hon bara "åh, ja!". Vi ville ha tjejer som inte behöver bli beskyddade hela tiden, säger Sara Bergmark Elfgren.

"Cirkeln" är första delen i en trilogi. Del två "Eld" kommer ut 2012 och del tre "Nyckeln" 2013. Fler delar blir det inte.

-Du går tre år i gymnasiet, det är en bok per år. Cirkeln ska slutas så att säga, konstaterar författarduon.
 • "Cirkeln" var redan före den svenska utgivningen såld till åtta länder, däribland England, Tyskland och Danmark.
 • Filmrättigheterna har sålts till produktionsbolaget Filmlance. Manuset till filmen skrivs av Sara Bergmark Elfgren. "Vi vill gärna att 13-åringar ska kunna se filmen, men samtidigt vill vi inte göra den för snäll", säger hon.
 • Boken är första delen i en trilogi om de sex tjejerna med magiska krafter.
 • Ålder: 31 år.
 • Bor: I Stockholm.
 • Familj: Make.
 • Yrke: Manusförfattare för film och tv.
 • Bästa magiska värld: Neil Gaimans "Sandman". "Myllret av karaktärer och en egen mytologi i hans serier är så himla häftig. Jag tror att det delvis är därifrån mitt sug efter att skriva om sådana där myllrande stora världar kommer."
 • Om framtiden: "Efter den här trilogin vill jag skriva en egen bok."
 • Ålder: 34 år.
 • Bor: På Södermalm i Stockholm.
 • Familj: Särbo.
 • Yrke: Författare. Debuterade 2006 med "Jaktsäsong". Har sedan dess skrivit "Bekantas bekanta" och "Halva liv".
 • Bästa magiska värld: Michael Endes "Den oändliga historien". "Den fantasin är så himla fantastisk. Det var min inkörsport till fantasyvärlden."
 • Om framtiden: "Det vore kul att skriva ett originalfilmmanus och jag vill skriva teater - en riktig skräckteater som skrämmer skiten ur folk."
Mest läst