Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mad Max – för feministisk?

  I torsdags hade Mad Max: Fury road premiär. Till många kritikers fröjd. Och, skulle det visa sig: Mansrättsaktivisters ilska.

  Mad Max: Fury road, den första filmen i sviten på 30 år, har upprört en grupp konservativa biobesökare. Det rör sig inte om en skara om tycker att våldet är för förhärligat, eller några som anser att filmens bild av ett framtida AUstralien är för tok på amoralisk.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nej, nej. Den upprörda gruppen kallar sig för Mens Rights Activists (Aktivister för Männens Rättigheter), MRA, som kämpar för att män ska fortsätta vara traditionellt maskulina och kvinnor traditionellt feminina. De anser att filmen är feministisk propaganda, och ytterligare ett led i Hollywoodliberalernas försök att underminera maskuliniteten.

  "Trots att filmen heter Mad Max fokuserar affischen helt och hållet på Charlize Theron, medan Tom Hardy ser ut som någon vanlig kille i bakgrunden", klagar de på mansbloggen Return of Kings.

    

  Kryper för feminism

  MRA:s talesperson Aaron Clarey menar att huvudpersonen Mad Max, spelad av Tom Hardy, har blivit knuffad ur fokus i sin egen film. Istället har han "ersatts av en omöjlig kvinnlig karaktär för att buga underdånigt åt feminismen". Den han syftar på är Charlize Therons stenhårda rollfigur Furiosa.

  "”Vägra inte bara att se filmen, sprid ordet till så många män som möjligt. ...

  För om män går och ser den och Fury road blir en kassasuccé, kommer du, jag och alla andra män (och riktiga kvinnor) på jorden aldrig igen kunna se en riktig actionfilm som inte innehåller någon jävla politisk föreläsning om feminism och socialism", står att läsa på bloggen.

  De fortsätter:

  ”Låt oss vara tydliga. Det här är för att köra ner en föreläsning om feminism rakt ner i halsen på oss. Det här är den trojanska hästen som feminister och Hollywoodvänstern använder för att (förgäves) insistera på att kvinnor är jämställda män i allt, som fysik, styrka och logik. Och detta är undanflykten de kommer att använda för att sudda ut gränserna mellan manligt och kvinnligt, och ytterligare förstöra kvinnor för män, och män för kvinnor”.

    

  Mothugg

  Mycket tyder på att MRA står relativt ensamma i sin åsikt. NY Post skriver till exempel i sin recension att "det är Therons beslutsamma och sårade krigare [...] som gör det här till sommarens första film som måste ses", och välkomnar det feministiska inslaget. 

  Collider ger filmen ett stort A i betyg, och hyllar George Millers briljanta approach till feminism: Att expandera den bortom "tuffa brudar är coola". Recensenten lyfter fram Charlize Therons roll som en av filmens största behållningar. 

  Och Theron själv?

  – Den sätter liksom punkt för den tidigare förutfattade meningen att kvinnor inte kan ta hand om sig själva, utan de kan se efter sig själva, vara krigare eller överleva lika bra som män, sade hon i en intervju med Aftonbladet om rollen, väldigt glad över att ha fått den.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.