Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maanoja spelar trots kritik

Tränaren har stuckit, misstagen nagelfarits och bönestunder föreslagits. Men mitt i stormen står ändå Tomi Maanoja där med ett leende – redo att stoppa IFK Göteborg och lagkamraternas kritik. – Det har varit lite blåsigt. Stormigt, säger han.

Den 26 april valde tränaren Mikael Stahre att lämna det regerande mästarlaget i allsvenskan för grekiska Panionios.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

AIK:s snabba lösning var att låta Björn Wesström sitta på två stolar – ny tränare samtidigt som han fortsatte med sin roll som sportchef.

Reaktionen i allsvenskan kom sedan omgående.

0–1 borta mot Helsingborg, 1–2 mot Djurgården i årets första Stockholmsderby och fjolårets guldlag placerades i botten av tabellen.

Värst kritik, både internt och externt, har målvakten Tomi Maanoja fått. Efter att ha blivit uthängd i medier är det ändå han som har det största leendet av alla spelarna inför ångestmatchen mot IFK Göteborg.

– Det är vad det är. Vi är ett lag med stora karaktärer och i bland blir det att man ger och tar. Vi ska kunna såga en spelares insats på planen för att två minuter senare klappa honom på axeln, säger han.

Spelar du mot Göteborg?

– Jag utgår från det. Jag kommer ladda som vanligt.

Vad tror du om matchen?

– I fjol var det en kamp om medaljer och i år är det en bottenstrid. Klart att det är lite annorlunda, lite ångest.

Varför har ni börjat så dåligt som ni har gjort i år?

– Lyckligtvis är jag inte tränaren som måste svara på det där. Nej, men det finns väl egentligen ingen enskild anledning till varför det har blivit så här. Det är bara upp till vår enhet att ordna det här och ta oss uppåt i tabellen.

Trots alla skriverier och skrala resultat i allsvenskan innehåller den lugna träningen inför mötet med IFK Göteborg en hel del skratt. AIK verkar vara en arbetsplats där spelarna trivs med varandra. Eller som tränaren Björn Wesström konstaterade när han klev av planen ute i Karlberg.

– Man kan inte tro att det här är ett lag som bara har sex poäng, eller hur?

– Vi gillar varandra trots allt som skrivs.

Hur ser du på allt kring Maanoja?

– Det finns ingen schism eller dålig stämning mellan någon av våra spelare. Det är inte mer än på någon annan arbetsplats, bara att det blir mer exponerat här, säger Wesström.

Spelar Maanoja?

– Absolut. Han har vårt förtroende.

Om det har varit svarta rubriker kring AIK, har spelarna i IFK Göteborgs hållet sig borta från att göra riktade uttalande i medierna. Krisen är dock snarlika som AIK:s – IFK är bara en seger bättre än Solnaklubben.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.