Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Vi har flera förslag som skulle kunna ge studenter jobb under utbildningstiden, skriver debattörerna.

M vill testa nya grepp för studenter

Uppsatspooler och en ny anställningsform för studenter är förslag som kan göra Göteborg till en mer attraktiv studentstad, skriver bland andra Hampus Magnusson (M).

Vi går nu in på femte året av finansiell global oro. Vi kan inte lita på att Göteborg kan leva och bygga på välstånd endast bestående av tung industri. Vi måste bli än mer inriktade på forskning och utveckling.

Vi har alla ansvar för att förbättra förutsättningarna för det som brukar beskrivas som studentstaden Göteborg. Därför har Moderaterna i kommunfullmäktige nyligen lagt två förslag om hur vi kan hjälpa studenter att få arbetserfarenhet och referenser redan under studietiden. Det första förslaget rör inrättandet av en uppsatspool för examensarbeten inom kommunen. Förslaget syftar till att Göteborg mer systematiskt ska bjuda in studenter att göra sina examensarbeten på uppdrag av stadens förvaltningar och bolag. Detta gynnar både staden som får in nytänkande och fräsch kunskap samtidigt som studenterna får referenser och kunskap om hur det är att jobba i kommunen.

Studentmedarbetarskap

Det andra förslaget handlar om införande av så kallat Studentmedarbetarskap – en särskild anställningsform ursprungligen från Danmark och som sedan en tid tillämpas i Skåne. Det innebär att studenter får möjlighet att arbeta deltid med avtalsenlig lön inom områden som de studerar parallellt med sina studier.

Tyvärr begravde de rödgröna förslaget om uppsatspool i kommunstyrelsen förra veckan trots att samtliga remissinstanser välkomnat idén. De har även röstat ned förslaget om studentmedarbetarskap.

Tyvärr upplever vi att den rödgröna majoriteten i Göteborg hellre försöker hitta argument för att avfärda våra idéer, än att komma med egna konstruktiva förslag på hur Göteborg kan bli en mer attraktiv studentstad.

Hampus Magnusson (M)

biträdande kommunalråd

Mattias Tykesson (M)

ledamot Moderata Studenters Riksstyrelse

Mest läst