M i Göteborg kräver flyktingstopp som åtgärd mot bostadsbristen

Göteborgsmoderaterna kräver flyktingstopp som en akut åtgärd för att komma åt bostadsbristen i staden. Men utan att den moderata partiledningen driver linjen är en sådan lösning osannolik.
– De borde steppa upp i frågan, säger kommunalråd Hampus Magnusson (M).

ANNONS
|

I en debattartikel i GP skriver Hampus Magnusson, tillsammans med Axel Josefson, ordförande för Göteborgsmoderaterna, att "läget på bostadsmarknaden så allvarligt att många inte ens klarar av att hantera en vanlig skilsmässa utan att bli bostadslösa".

Därför kräver de två företrädarna ett flyktingstopp som en akut åtgärd mot bostadsbristen i staden.

– Detta är ett rop på hjälp. Bostadsbristen utvecklas inte i rätt riktning, och inte integrationen heller, säger Hampus Magnusson.

Ska ett sådant stopp komma till kräver det att Moderaterna på riksnivå tar ställning mot bosättningslagen och lagen om eget boende (EBO).

Bosättningslagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd, den lagen var M med och röstade igenom i riksdagen.

ANNONS

EBO-lagen innebär att asylsökande kan bosätta sig var de vill i landet, förutsatt att de ordnar bostad på egen väg.

Kräver att lagarna avskaffas

LÄS MER: Bostadskrisen kräver ett flyktingstopp

Den moderata partiledningen har ännu inte uttryckt någon vilja att riva upp de två lagarna.

Det är något som Hampus Magnusson är kritisk mot.

– Vi fick höra på stämman i år att bosättningslagen på sikt ska fasas ut, det tycker jag är ett alldeles för vagt ställningstagande. De här lagarna ska avskaffas, och det omedelbart. Det borde vara det första som Kristersson tar med sig till Löfven, säger han.

Nu riktar han ett krav till partiledningen: Ge ett skarpt besked.

– Jag tycker inte de är tillräckligt tydliga här, de borde steppa upp i frågan. Riv lagarna, det är ett krav till vår bostadspolitiska talesperson Mats Gren, säger Hampus Magnusson.

Partiledningen vill avvakta

Men partiledningens besked är att det kommer att dröja innan Magnussons krav möts.

I en skriftlig kommentar till GP säger Mats Green att partiet vill se över Ebo-lagen i dess nuvarande utformning.

– Ebo-lagen fungerar i dag väldigt dåligt. Vi ser att många problem vi har med integrationen är kopplat till ebo, säger han.

ANNONS

Gällande bosättningslagen är partiet ännu inte redo att röra den, även om han anser att den bör avskaffas i dess nuvarande utformning.

– Det bör ske när Sverige har en långsiktigt hållbar och skärpt migrationspolitik på plats, säger Mats Green.

MP: "Inte ens logiskt"

Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, riktar stark kritik mot M:s utspel.

– Detta känns bara som någon form av obehaglig flört med främlingsfientliga krafter, säger han.

Han menar att att de två moderata företrädarnas förslag "inte skulle lösa någonting".

– Det enda de gör är att skilja på människor och människor. Det är inte ens logiskt att ge sig på de som är flyktingar, det är ju inte ens den största gruppen som kommer hit. Om han vill prata om den största gruppen som kommer hit så är det ju studenter han ska ge sig på, säger Ulf Kamne.

FAKTA: EBO-lagen:

Ebo innebär att asylsökande kan välja att ordna eget boende i stället för att bo på förläggning. I gengäld får de ersättning från Migrationsverket.

FAKTA: Bosättningslagen:

Bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016 (2016:38). Lagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. Syftet med lagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun, och därmed kunna påbörja etableringen i samhällslivet och på arbetsmarknaden.

Källa: Länsstyrelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS