Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I Sverige är regeringens stöd till snustillverkarnas strävan att sälja snus i bland annat EU ett flagrant exempel på industrins inflytande, skriver Göran Boëthius.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M förstår inte allvaret i tobaksfrågan

Det moderata idéprogrammet Ansvar för hela Sverige innehåller vackra formuleringar som stämmer dåligt med partiets ointresse för att minska tobaks­bruket, menar Göran Boëthius, docent och pensionerad lungöverläkare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inte mycket har hänt i det tobaksförebyggande arbetet sedan rökfria serveringar infördes 2005. Detta trots att förändringen visade att invanda förhållanden är möjliga att påverka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Moderaterna har de senaste decennierna stretat emot utvecklingen. Förbud mot tobaksreklam, åldergräns för inköp och rökfria serveringar har alla röstats igenom mot deras vilja. Samma var fallet när riksdagen 2005 biföll WHO:s tobakskonvention, som sammanfattar den breda och långsiktiga strategi man globalt är överens om behövs.

Vad är det då i den moderata tankevärlden som hindrar en anständig kamp mot ohälsan? Idéprogrammet Ansvar för hela Sverige från hösten 2011 innehåller vackra formuleringar som dock ekar cyniskt tomma när man jämför med fakta och med partiets brist på agerande.

Idéprogram utan verklighetsförankring

Ur programmet citerar jag några passager som kan ställas mot verkligheten:

• ”Människan kan gå från att vara oberoende, till att behöva hjälp av andra.”

De flesta vuxna rökare har börjat röka i tonåren – knappast efter några medvetna och väl övervägda val. Nikotinet ockuperar hjärnan och leder hos många till ett livslångt beroende som beskär friheten. Tre av fyra rökare vill sluta och många vill ha hjälp ur beroendet – men varje år dör fortfarande nästan 6 000 svenskar i förtid av sin rökning.

Industrins makt över hälsopolitiken

• ”För att utveckla samhället måste politiken alltid sätta allmänintresset och medborgarnas rättigheter före särintressen.”

Jaha. Tobakens vanebildande effekt är själva affärsidén för en industri som det senaste århundradet orsakat en global epidemi av dödsfall: varje år dör sex miljoner individer av sitt tobaksbruk.

Tobaksbolagens makt över hälsopolitiken är fortfarande ett stort problem i alla länder. Situationen är rent surrealistisk – en enskild industri, som säljer produkter som dödar varannan användare, utmanar länder som vill införa åtgärder som skyddar medborgarna.

För att hålla rökarna kvar i beroendet och rekrytera fler trogna kunder satsar cigarettföretagen nu också på snus, eftersom de inser att slutet för de brinnande produkterna sakta närmar sig. I Sverige är regeringens stöd till snustillverkarnas strävan att sälja snus i bland annat EU ett flagrant exempel på industrins inflytande – och är dessutom ett brott mot såväl anslutningsfördraget med EU som mot tobakskonventionen.

Är inte tobaksindustrins ambitioner ett särintresse? Är det inte i medborgarnas allmänintresse att skyddas mot beroendeskapande produkter vars negativa effekter är mångdubbla jämfört med andra drogers?

Vad är ett särintresse?

• ”Moderaterna ska alltid prioritera ordning och reda i ekonomin.”

Det är gott och väl. Men tobaksbruket är en dokumenterad förlustaffär för samhälle, arbetsgivare och den enskilde. Att rökare genom tobaksskatten bär sina kostnader är en myt.

• ”Moderaterna ser samhällsproblem och ger förslag till lösningar.”

Eftersom Moderaterna inte förstår allvaret, karaktären och åtgärdbarheten i tobaksfrågan kommer heller inga förslag på reella åtgärder. I stället för att fullgöra sina förpliktelser mot tobakskonventionen förvånar Sverige sin omgivning med att vara en snuskramande nejsägare.

• ”Vi är ett parti för hela Sverige och alla människor. … det är ett löfte om att alltid företräda allmänintresset framför särintresset.”

Vakna ur floskelvärlden, lär om verkligheten! Filippa Reinfeldt och hennes förnyelsegrupp Hälsosamma Sverige har ett lysande tillfälle att förändra regeringens tobakspolitik och därmed minska den utbredda ohälsa som tobaksbruket orsakar.

”Att förebygga det förebyggbara” skulle sitta fint i idéprogrammet.

Göran Boëthius

docent

pensionerad lungöverläkare