Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mötesplatser skapar rikt folkliv i centrum

Vattenspel, uteserveringar och flygande matta. Nya torget i Mölndals centrum ska bli en mötesplats som lockar till lek och rörelse.

Som en del i Mölndals stora centrumprojekt kommer även gator och torg att rustas upp. Två mötesplatser ska skapas då nuvarande Alberts torg får ett ansiktslyft och Ulla Jacobssons plats, högst upp på Brogatan, ska utvecklas. I arbetet med torgen har kommunen tagit hjälp av Malmökonstnären Åsa Maria Bengtsson som arbetet mycket med offentlig konst.

– Det är ganska rörigt nu så jag ville skala bort mycket och skapa olika rum. Tanken är att det ska finnas något för både barn och vuxna och bli en plats där alla vill vara.

När det gäller utformningen av torget har Åsa Maria Bengtsson hämtat inspiration från namnet Mölndal, som betyder kvarn och dal. Markytan, som ska bestå av granitsten i olika färger, kommer att delas in i fält liknande sädesfält och mattor. Skulpturer och en fontän ska också förgylla platsen. Men det allra viktigaste är att skapa folkliv.

– Det ska vara öppet och finnas en flexibilitet så att man kan ha olika arrangemang på torget. Vi vill också ha uteserveringar och torghandel under mer ordnade former, säger Sebastian Mattsson, projektledare på tekniska förvaltningen.

På området utanför det nya stadsbiblioteket, som kallas Ulla Jacobssons plats efter skådespelerskan som växte upp i kvarteret, planeras uteserveringar och trappor där människor kan samlas. Tanken är att kulturverksamheten ska prägla platsen och bland annat föreslås ett sagoträd där besökarna kan lyssna på ljudböcker eller musik.

Just nu liknar Mölndals centrum mest en stor byggarbetsplats, men den som är intresserad av hur de nya mötesplatserna kommer att se ut kan besöka utställningslokalen eller stadshuset där skisserna just nu ställs ut. Utställningen kommer att pågå fram till jul. Sebastian Mattsson räknar med byggstart för det nya torget tidigast hösten 2016. Gällande Ulla Jacobssons plats väntas bygget dra igång ett år senare.

Mölndals nya galleria, stadsbibliotek, bostäder och butikslokaler norr om Brogatan beräknas bli klara 2018.

Fakta: Nya torgets komponenter

Vattenspel. Vatten sprutar upp mellan gatstenar i form av en medaljong.

Böljande mattan. En böljande skulptur med ljus och värme integrerat.

Flygande lekmattan. Skulptur i form av en orientaliskt matta, fungerar som en rutschbana för barn.

Ljudinstallation. Albert-statyn berättar anekdoter om Mölndal.

Ljusprojektion. Under mörka timmar kommer en ny matta fram i form av en ljusprojektion.

Mest läst