Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
756356.jpg
Posthotellet i Göteborg.

Mörk timme riktar ljus på klimatet

På lördagskvällen blir det mörkt. I alla fall under en timmas tid. Världsnaturfonden hoppas att två miljarder människor deltar i Earth Hour. I Göteborg släcks Gustav Adolfs torg.

Under en timme, från halv nio på lördagskvällen, pågår Earth Hour världen runt.

I Göteborg släcks ljuset bland annat på Gustav Adolfs torg, Masthuggskyrkan, Centralstationen och GP huset. Mängder av stearinljus kommer att tändas i tusentals hem.

Allt detta för att rikta ljuset på en av de stora globala framtidsfrågorna; klimatförändringarna.

Mörkläggningen ingår i WWF:s, Världsnaturfonden, kampanj Earth Hour, då man uppmanar länder, städer, organisationer, företag och privatpersoner att under en timme släcka allt ljus.

Tanken är att detta skall skicka en signal till politikerna om att ta hotet om klimatförändringarna på verkligt allvar. Runt om i världen, och i Sverige, genomförs olika evenemang för att öka medvetenheten om dessa frågor.

Det kan handla om utmaningar, som den i Oslo, där äventyraren Borge Ousland, lovat att dra en släde som väger dubbelt så mycket som han själv genom Oslos innerstad om 15 000 personer under tre dagar ställer bilen.

Alla Glenn och prinsarna

Också i Sverige finns en del utmaningar i samband med Earth Hour. Så har till exempel prins Daniel och prins Carl Philip lovat att sänka sin inomhustemperatur om den andre gör samma sak. Och i Göteborg utmanar Glenn Hysén alla andra Glenn att samåka, då ställer han upp som spårvagnskonduktör.

Även Göteborgs stad med förvaltningar och kommunala bolag engagerar sig i Earth Hour.

Det kommer att märkas för göteborgarna genom att belysningen släcks på många håll, som på Gustav Adolfs torg och längs Avenyn.

Ingen energisparkampanj

- Men man ska komma ihåg att Earth Hour inte är en kampanj för att spara energi, utan en manifestation för att skapa engagemang kring klimatfrågorna, säger Hanne Lundin, på miljöförvaltningen. Och det är de enskilda förvaltningarna som bestämmer vad man vill göra.

Bostadsbolaget är nog det kommunala bolag som aktiverar sig mest i samband med Earth Hour. Då passar man på att knacka på i samtliga de 23 000 lägenheter man har.

- Under den här veckan och förra veckan har samtliga våra kontorsanställda varit ute och träffat våra hyresgäster, säger Eva Bengtsson, som är Bostadsbolagets miljöstrateg. Det är ett sätt för att öka engagemanget kring klimatfrågorna och informera om vad man som privatperson kan göra.

756358.jpg
GP-huset under Earth Hour.

I fjol deltog 135 länder och 5 000 städer i WWF:s manifestation Earth Hour.

Aktionen genomförs nu för sjätte året och syftet är att skicka en signal till världens makthavare att ta larmen om klimatförändringarna på allvar. Med tanke på hur långsamt klimatförhandlingarna går menar WWF att det är oerhört viktigt att lyfta frågan.

Alla som vill kan delta, det gäller privatpersoner, företag, kommuner och organisationer. I Sverige genomförs Earth Hour 2012 lördagen den 31 mars 20.30 till 21.30.

Mest läst