Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tuva Novotny (Puck) och Linus Wahlgren (Einar Bure) i Mördaren ljuger inte ensam.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mördaren ljuger inte ensam

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

pusseldeckare

pusseldeckare

Mördaren ljuger inte ensam

Regi: Birger Larsen, Sverige, 2013 (90 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Tuva Novotny spelar Uppsalas egen Kalle Blomkvist, doktoranden och litteraturvetaren Puck Ekstedt, i den Maria Lang-baserade pusseldeckaren Mördaren ljuger inte ensam.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I filmen blir Puck inbjuden av sin handledare Rutger Hammar (Gustaf Hammarsten) att fira midsommar på en ensligt belägen ö. Upp dyker en brokig skara människor. Mörka hemligheter väntar på att komma upp till ytan. Snart duggar morden lika tätt som i Midsomer. Det blir en svår gåta att lösa för Puck och kommissarien Christer Wijk (en bister Ola Rapace), som gör entré efter ungefär en halvtimme.

Nej, det är inte den hårdkokte Raymond Chandler utan Agatha Christie som är Maria Langs deckarförfattarförebild, vilket blir glasklart i en dialogreferens till Christies Tio små negerpojkar.

Sverige på 1950-talet återskapas snyggt med kostymer, frisyrer, scenografi och detaljer, som att alla röker hela tiden. Mats Axbys foto är utmärkt.

Som deckare betraktad är filmen emellertid hopplöst förlegat. Spänningen uteblir. Rollfigurerna är vagt tecknade. Skådespeleriet är av varierande kvalitet.