Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mölndals kammarkör vann Kulturkalasets körtävling.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mölndals kammarkör tog hem Kalastävling

Mölndals kammarkör gick segrande ur Kulturkalasets körtävling. - Det känns fantastiskt, säger körmedlemmen Malin Hansson.

- Och vinnaren är...Mölndals kammarkör!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Publiken på den fullsatta Kronhusgården applåderar och de 14 körmedlemmarna kramar om varandra och ler. Hela sommaren har de övat på kalaslåten På kryss med Bohuslän, skriven av musikern Simon Ljungman. Eftersom de bara fick tillgång noterna och texten, började de med att improvisera och bolla idéer med varandra om hur de skulle framföra låten. Sedan satte körledaren Fredrik Berglund ihop idéerna till en sammanhållen version.

- Vi ville framföra en hyllning till den svenska visan, säger han.

Just det som den enade juryn hade tagit fasta på. Motivering löd " Den finaste syntes av svensk körtradition och viskonst. Ett starkt arrangemang som spelar på alla känslosträngar. Personligt, ömsint och oavbrutet fängslande."

- Det var en väldig bredd på körerna. Det var vals, barbershop, pop, rock och traditionell körstil. Och alla var jätteduktiga, många versioner av låten tog tag i hjärtat, säger jurymedlemmen Marit Zetterberg.

Så är det dags för den vinnande kören att sjunga sin version ännu en gång. En på piano, en på tvärflöjt och resten stämmer upp i sång. Det är alldeles stilla mellan gårdens gula putsfasader och på himlen svävar några ensamma molntussar. Och när kören sjunger de sista tonerna blir både en och annan åskådare på bänkraden tårögd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.