Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Måste vinna kampen om medelklassen"

... till GP:s reporter Kenny Genborg, som har bevakat dagens presskonferens om de rödgröna partiernas ekonomiska politik.

En hel del av punkterna har presenterats tidigare. Vad är dagens viktigaste nyhet?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Viktigast i dag var att oppositionen berättade hur de skall hämta hem de drygt 18 miljarder kronor i ökade utgifter som de vill satsa på reformer under 2011 och 2012.

- De lämnar också en rad preciseringar av tidigare kända förslag, till exempel förslaget om sänkt medlemsavgift i a-kassan till 80 kronor per månad. Det skall betalas med skattehöjningar för alla – i alla inkomstlägen, som mest 150 kronor. Den som är med i en a-kassa får tillbaka skattehöjningen genom ett avdrag för avgiften. Den som tjänar mest på just detta förslag är människor som i dag har hög a-kasseavgift. Förlorare är den som av något skäl vill stå utanför a-kassan, eller i dag har låg avgift. Samtidigt höjs taket i a-kassan till 80 procent av inkomsten. Efter 100 dagar som arbetslös trappas ersättningen ned.

- En annan intressant information är att det inte blir någon förmögenhetsskatt förrän tidigast 2012. Miljöpartiet har lyckats få igenom sitt krav på att frågan skall utredas.

Vilket förslag tror du kommer att bli mest omstritt?

- Flera olika saker. A-kassan blir en valfråga. Skattehöjningarna för dem som tjänar mer än 40 000 kronor kommer alliansen att beskriva som en straffskatt på utbildning och karriärambitioner.

- De rödgrönas räkneexempel på 100 000 fler i sysselsättning kommer också att nagelfaras. I den kalkylen ligger 44 000 utbildningsplatser, men det finns ingen kalkyl på hur många jobb som kan försvinna genom att Rut-avdraget försvinner, eller genom att transportbranschen får ökade kostnader med kilometerskatt samt en hel del andra saker som alliansen kommer att lyfta fram.

- En besparing på två miljarder på det tidigare så hårt pressade försvaret kan också bli omdiskuterad. Den skall genomföras genom att Sverige håller en lägre ambition i internationella uppdrag.

Vilka väljargrupper hoppas de rödgröna vinna med sina förslag?

- Den som vill vinna valet måste vinna kampen om medelklassen där många tänkbara blockbytare finns. Pensionärer och småföretagare får särskild uppmärksamhet. Men det utlovas också ökade bidrag till ensamstående föräldrar.

Vilka väljare kommer inte att lockas av de rödgröna idéerna?

- Människor i något högre inkomstlägen. Många av dem bor i stora städer och har tjänstemannajobb som inte uppfattas som högavlönade.

Den borgerliga alliansen har ifrågasatt om de rödgröna kan betala sina förslag. Har oppositionen lyckats med det?

- Det återstår att se. Enligt de mycket översiktliga kalkyler vi har fått se i dag ökar inkomsterna mer än utgifterna. Alliansen kommer att hävda att rödgrön ekonomisk politik leder till att fler människor hålls utanför arbetsmarknaden och att statens intäkter minskar drastiskt.

- Osäkerheten kring förmögenhetsskatten är också en brist i de rödgrönas kalkyl. Den står för fyra miljarder i kalkylen, trots att ingen kan svara på hur en sådan skatt skall se ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.